Onderhoud dakkapel

Onderhoud dakkapel

Onderhoud aan een dakkapel is net zo belangrijk als al het andere onderhoud aan uw woning want alles heeft onderhoud nodig al lijkt het soms niet zo. We leggen u in dit artikel uit waar u op moet letten met betrekking tot het onderhoud van dakkapellen want onderhoudsvrije dakkapellen bestaan niet, wel onderhoudsarme.

Verschillen tussen dakkapellen

Ten eerste is er het verschil tussen de gebruikte materialen voor de soorten dakkapellen. Want een houten dakkapel heeft natuurlijk meer onderhoud nodig dan een dakkapel met kunststoffen onderdelen of geheel kunststoffen dakkapel.

onderhoud dakkapel - schuin dak
Ten tweede speelt de vorm en de plaats van de dakkapel ook een rol bij het kunnen uitvoeren van onderhoud; op een plat dak kunt u nog redelijk ‘uit de voeten’.

Veiligheid boven alles bij onderhoud dakkapel

Maar veiligheid is het belangrijkste bij het onderhoud aan een dakkapel. Wees u ervan bewust dat een ongeluk letterlijk in een klein hoekje kan zitten. Ga niet zonder enige valbeveiliging een hoge ladder of het dak op.

onderhoud dakkapel - reinigen
Durft of kunt u het niet zelf, laat de dakkapel reinigen en onderhouden door een ander. Er zijn speciale reinigingsbedrijven voor gevels en dakkapellen maar vaak kan een ramenwasser ook veel doen.

Houten dakkapel onderhoud

In het artikel ‘Onderhoudsvrije dakkapellen’ hebben we het ook al over het onderhoud gehad van houten dakkapellen. Een houten dakkapel kan betekenen, compleet van hout aan binnen- en buitenkant of gedeeltelijk, bijvoorbeeld alleen houten kozijnen.
Hout wil in ieder geval zeggen dat het meestal is geschilderd (uitzonderingen daargelaten zoals bijvoorbeeld Red Ceder). Geschilderde kozijnen, boeidelen, wangen en overstek moeten elk jaar worden afgenomen met een vochtige doek zodat ook gecontroleerd op beschadigingen.Beschadigingen moeten direct worden aangepakt om te voorkomen dat het hout eronder wordt aangetast. Laat dit door een erkende schilder doen wanneer u niet over de nodige kennis beschikt.

onderhoud dakkapel - schilderen

Kunststof dakkapel onderhoud

Een kunststof dakkapel bestaat in zijn geheel uit kunststof onderdelen op de dragende constructie na die meestal van hout is en soms van metaal. De kunststof aan de buitenkant kan het beste elke paar jaar (2 of 3) worden schoongemaakt met de juiste middelen. Meestal is dat een vochtige doek zonder schoonmaakmiddelen tenzij de fabrikant anders aangeeft. Vraag dus ook altijd om advies over het reinigen van de kunststoffen onderdelen. De oude vertrouwde 'groene zeep' mag bijna altijd gebruikt worden.
Wanneer wordt/is schoongemaakt, controleer dan ook direct op beschadigingen want al zit een dakkapel hoog op de woning, er kan altijd een tak of iets dergelijks tegen aanwaaien. Een kleine barst ergens in kan voor grote problemen zorgen omdat het meestal te laat is wanneer u erachter komt.

Plat dak of schuin dak dakkapel

Heeft de dakkapel een plat dak, vergeet dan niet bij de controle het dakleer (of EPDM) te controleren en maak het dak schoon. Controleer ook de afvoer op verstoppingen want deze willen soms verstopt raken met kleine takjes of bladeren. Een verstopte afvoer zorgt ervoor dat het dak vol loopt bij een stevige regelbui en overstroomt.
Een dakkapel met een schuin dak moet ook gecontroleerd worden op de afvoer van het hemelwater. Ook de ‘verholen’ goten moeten niet worden vergeten bij het controleren en maak deze ook schoon.

onderhoud dakkapel - afvoer hemelwater

Hang- en sluitwerk ramen

Het hang- en sluitwerk van ramen moet ook elk jaar even worden gecontroleerd op de juiste werking en smering.

Niet vaak maar toch regelmatig

U ziet dat een dakkapel, behalve een houten dakkapel, niet vaak maar wel regelmatig moet worden gecontroleerd en schoongemaakt waarbij direct ook reparaties kunnen worden verricht indien nodig. Laat het over aan een ander als u niet de hoge ladder of het dak op durft en sla het onderhoud niet daarom een jaar over. U voorkomt grotere problemen en hogere kosten wanneer een beschadiging op tijd wordt ontdekt.

Meer weten over het onderhoud van uw dakkapel?

Neem gewoon contact op met ons en vraag naar de adviezen over het onderhoud. We staan u graag te woord en hebben een antwoord op al uw vragen. U kunt ook direct een offerte aanvragen als u wilt.

Lees de volgende artikelen voor meer informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51
Tom Hoekstra
Door

Tom Hoekstra

op 15 Mar 2021

Goed inderdaad om valbeveiliging te gebruiken tijdens het reinigen van je dak of onderhoud te plegen voor je dakkapel. Ik zie mensen dit nog wel eens vergeten, maar dit is niet verstandig. Steigers of stevige ladders zijn vaak te huren.

Ronald Redegeld
Door

Ronald Redegeld

op 04 Nov 2020

Wij hebben kunstof dakkapel maar bij wind hoor je iets rammelen kunnen jullie kijken wat er aan de hand is

Reactie plaatsen