dakkapel en dakkapellen, aanbieding dakkapel

Soorten dakkapellen

Klik op een foto om meer voorbeelden te zien van alle mogelijkheden. Uiteraard is alles maatwerk en kunt u uw dakkapel volledig zelf samenstellen: raamindeling en -breedtes, materiaalsoorten, kleuren, afwerking (casco, volledig afgetimmerd) en tal van opties zoals roosters, horren, rolluiken enz.

Keralit Dakkapellen

Keralit

HPL

Verdiept profiel kozijnen

Verdiept profiel kozijnen

Vlak profiel

Screens dakkapellen

Screens

Zinken zijwagen

Zinken zijkanten

Rolluiken

Specials

Roeden dakkapellen

Roeden

Dakkapel schuin dak

Dakkapel schuin dak

Offerte dakopbouw of dakkapel

Offerte opvragen?

Dakkapellen zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Globaal gezien zijn er vier soorten daken voor dakkapellen, namelijk een plat, schuin, punt of rieten dak. Daarnaast zijn er verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor de bouw van een dakkapel en er zijn twee manieren van constructie. Bovendien kun je kiezen voor een vlak of juist verdiept kozijn. In dit artikel behandelen we deze verschillende soorten dakkapellen, waarnaast we een inkijkje geven in de gemiddelde kosten.


Verschillende soorten daken


Plat dak

Veel mensen kiezen bij de bouw van een dakkapel voor een plat dak. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat je het mag plaatsen zonder een bouwvergunning. Dit betekent dat je je buren niet om toestemming hoeft te vragen, er minder papierwerk bij komt kijken en er geen tijd verloren gaat aan de administratieve kant van deze klus. Daarnaast is een plat dak een voordelige keuze door de lagere aanschafkosten, omdat het als standaard wordt gebruikt. Het wordt zelfs standaard meegenomen in een dakkapellen offerte.


Verder is een dakkapel met een plat dak op elk dak toepasbaar, omdat het vrijwel bij elke stijl past. Je hoeft ook weinig rekening te houden met de grootte en vorm van de dakpannen op je dak en de lichtinval door andere ramen in de buurt van de dakkapel. Het is wel belangrijk om een plat dak regelmatig en goed te reinigen om schade te voorkomen. Voor een dakkapel met een plat dak betaal je €6.000 tot €10.000, afhankelijk van de gebruikte materialen en grootte van de dakkapel.

Voor een plat dak wordt vaak gebruik gemaakt van Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer (EPDM) en bitumendakbedekking, maar er zijn meer opties, zoals een polyester dakbedekking. Polyester heeft geen naden en daardoor is er minder kans op lekkage. Tevens is er minder onderhoud nodig dan bij bitumen of EPDM.

Schuin dak

Een veel voorkomend alternatief van een plat dak is een dakkapel met een schuin dak, ook wel een sleepdakkapel genoemd. Onmiskenbare voordelen van dit type dakkapel zijn dat water gemakkelijk wordt afgevoerd en je er weinig onderhoudskosten aan kwijt bent. Bovendien is een uitbouw dakkapel met een schuin dak makkelijk te integreren met het dak van het huis doordat het dezelfde vorm kan krijgen als het dak en daardoor een mooi geheel vormt. Bij een schuin dak wordt een pannendak aangelegd, dat dezelfde dakpannen krijgt als de rest van het dak.

Daar tegenover staat dat er hogere kosten zijn voor de dakkapel laten plaatsen. Het prijsverschil kan oplopen tot wel €1.250. De kosten voor een dakkapel met een schuin dak variëren tussen de €7.000 en €12.000.

Puntdak

Een andere constructie is die van het puntdak, dat ook wel een zadeldak wordt genoemd. Het zorgt voor een karakteristieke uitstraling en wordt meestal op oudere woningen geplaatst. Voor dit type dak is wel een vergunning nodig, wat vertraging kan opleveren bij de plaatsing en extra geld kost.

Rieten dak

Een rieten dak geeft een landelijke uitstraling en is gemaakt van volledig natuurlijk materiaal. Ook hiervoor heb je een vergunning nodig en de dakkapel moet in een bepaalde hellingshoek geplaatst worden om het te laten integreren met de rest van het dak.

Verschillende soorten materialen

Je kunt op het gebied van materialen voor dakkapellen tegenwoordig veel kiezen. De meest voorkomende materiaalsoorten hiervoor zijn:

  • Hout: Hout geeft sfeer aan een woning en een authentieke uitstraling. Tevens is het ideaal voor een dakkapel op maat en het is gemakkelijk te repareren bij beschadigingen. Het moet wel goed onderhouden worden om een lange levensduur te garanderen, wat voor relatief hoge onderhoudskosten kan zorgen.
  • Kunststof: Dit is een onderhoudsvriendelijk materiaal met een goede geluid- en warmte-isolatie. Het heeft daarnaast een lange levensduur en is erg weerbestendig, waardoor veel mensen ervoor kiezen om een houten dakkapel te vervangen door kunststof wanneer een vervanging noodzakelijk is. De kosten van zo'n dakkapel zijn gemiddeld €7.500 tot €8.500.
  • Polyester: Een dakkapel van polyester is ook onderhoudsvrij. Tevens is het een sterk materiaal dat goed isoleert en heel erg duurzaam is. De prijs is wel wat hoger en bij beschadigingen is er speciaal materiaal nodig voor een reparatie. Het is ook niet geschikt voor elke dakhelling, wat een beperking vormt.
  • Zink: Een zinken dakkapel is volledig onderhoudsvrij. Het materiaal is bestand tegen allerlei weersomstandigheden en hoeft niet gereinigd te worden. De levensduur kan de tachtig jaar zelfs halen en zink heeft ook nog een moderne uitstraling. De prijs voor dit materiaal voor een dakkapel ligt daardoor een stuk hoger.


Een ander veel voorkomend materiaal is High Pressure Laminate (HPL), ook wel trespa genoemd, wat een kunststof plaat is gemaakt van natuurlijke materialen. Het bestaat uit geperste houtvezels en wordt onder hoge druk geproduceerd. Zo ontstaat er een compacte en harde plaat die zeer onderhoudsvrij is en een moderne uitstraling geeft aan een dakkapel. De kosten van een trespa dakkapel hangen onder andere af van de grootte van de dakkapel.

Verschillende soorten constructies en extra's

Er zijn twee manieren voor de constructie van dakkapellen, een prefab constructie of op maat gemaakt. Prefab betekent dat de dakkapel van tevoren in een fabriek wordt gebouwd en kant-en-klaar wordt afgeleverd in standaardafmetingen. Hierdoor kan het snel geplaatst worden en is het goedkoper. Bij maatwerk duurt de plaatsing langer en je bent er meer geld aan kwijt, maar je bepaalt wel helemaal zelf hoe de dakkapel eruit komt te zien en daardoor is er meer keuzevrijheid. De constructie wordt namelijk helemaal ter plekke opgebouwd.

Bij de bouw of plaatsing van een nieuwe dakkapel kun je ook nog voor allerlei extra's kiezen, zoals een rolluik, sunscreen en ventilatieroosters. De prijzen van een rolluik voor een dakkapel zijn bijvoorbeeld €700 tot €1.500 per stuk. Daarnaast kosten dakkapel screens gemiddeld €800 tot €2.000 en ventilatieroosters €10 tot €150, afhankelijk van de grootte van de ramen.

Vlak en verdiept kozijn

Bij dakkapellen is er de keuze tussen een vlak of verdiept kozijn, wat invloed heeft op het aangezicht van je woning. Een vlak profiel betekent dat het kozijn vlak tegen het draaideel aanligt en zo een ranke uitstraling geeft. Voor het plaatsen van een vlak kozijn wordt een andere bouwmethode aangehouden. Meestal zijn de kosten voor een vlak profiel wel lager dan voor een verdiept kozijn.


Een verdiept profiel omvat een kozijn dat zelf al een vleugel heeft en daardoor verder van het draaideel afligt. Dit diepliggende kozijn lijkt hierdoor meer op een traditioneel houten kozijn dan een vlak kozijn. De kosten voor dit type kozijn liggen hoger, maar het zorgt er wel voor dat je dakkapel een duidelijker profiel krijgt. Voor zowel een vlak als verdiept kozijn zijn er allerlei kleuren en uitvoeringen mogelijk.

Kadermodel dakkapel

Je kunt ook kiezen voor een kadermodel dakkapel, waarbij er nog meer diepteverschillen gecreëerd worden. Een kadermodel dakkapel onderscheidt zich door een moderne en strakke uitstraling en hierbij steken de zijwangen van de dakkapel aan de voorzijde uit. Dit zorgt voor een diepe dakkapel, waarbij het kozijn verdiept ligt in de ombouw en er dus een kader gecreëerd wordt.

De prijs van een kaderdakkapel ligt hoger dan een vlakke dakkapel, wel vijftien tot twintig procent hoger. Zo'n soort dakkapel kun je gemakkelijk combineren met zonwering, rolluiken, airco en zonnepanelen. Bij Hollandia Dakkapellen zijn we ook gespecialiseerd in de installatie van zonnepanelen, waardoor je de hele klus van veranderingen op jouw dak gemakkelijk bij ons kunt uitbesteden. Onze specialisten zorgen er dan voor dat jouw huis voorzien wordt van de juiste soort dakkapel met zonnepanelen voor een duurzame, lichte en ruime toekomst.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u een offerte ontvangen?