Onderhoudsvrije dakkapellen

Onderhoudsvrije dakkapellen

Als u op zoek bent naar een onderhoudsvrije dakkapel is het eerlijke antwoord: die bestaat niet. Elke dakkapel (zoals alles) heeft onderhoud nodig. Vraag is alleen hoeveel?Hoeveel onderhoud?

Een dakkapel die minimaal onderhoud nodig heeft, is wel mogelijk. Waarschijnlijk is dat ook wat u bedoeld.


Hieronder een lijstje van dakkapellen in de rangorde van de hoeveelheid onderhoud die nodig is:
  • Veel onderhoud: Houten dakkapel met houten kozijnen en houten buitenbekleding.
  • Redelijk veel onderhoud: Dakkapel met houten kozijnen en buitenbekleding van HPL, Keralit of zink en bitumen dak.
  • Weinig onderhoud: Dakkapel met kunststof kozijnen en buitenbekleding van HPL, Keralit of zink en bitumen dak.
  • Minimale onderhoud: Dakkapel met kunststof kozijnen en buitenbekleding van HPL, Keralit of zink en EPDM dak.

De laatste dakkapel zal meestal een kunststof prefab dakkapel zijn die in één dag geplaatst kan worden mits de dakkapel geheel is voor gemonteerd met echt alle onderdelen. Onderhoudsvrije dakkapellen bestaan dus niet echt.
[caption id="attachment_12743" align="aligncenter" width="720"]Dakkapel keralit: onderhoudsvrij Voorbeeld van een Keralit dakkapel[/caption]

Veel onderhoud

Iedereen weet dat hout regelmatig moet worden geschilderd. Vrijwel niemand doet dat ook zoals wordt geadviseerd. Stel dat u het hout behandeld als voorgeschreven, dan gaat het in principe een eeuwigheid mee. Dat geldt zelfs voor vurenhout.


Het heikele punt is echter, dat hout minimaal om de 2 jaar nagekeken moeten worden. Vooral de liggende delen. Is een schilderbeurt nodig, dan is even licht opschuren en een verflaag erop, echt niet voldoende. Vraagt u het maar eens aan een echte schilder. Hij weet hoeveel werk het is om kozijnen echt goed voor te bewerken en te schilderen. Dat betekent dus om de zoveel jaar ontvetten, schuren, schilderen (met de juiste verf), weer schuren, weer schilderen enz.
[caption id="attachment_12582" align="aligncenter" width="728"]Houten_dakkapel_veel_onderhoud Veel hout te schilderen...[/caption]

Hoog maar niet droog


Een dakkapel staat hoog op het dak en is vaak lastig te bereiken en is het dus niet zonder gevaar. Ook moet de houten buitenbekleding geschilderd worden en vooral alle randen. Hebt u wel eens gehoord van Randcoating?


Waarschijnlijk niet maar de randen van houten boeidelen nemen veel water op wanneer deze niet goed zijn behandeld. Een verfbeurt verandert daar niet veel aan. Om het kort te houden: hout is prachtig maar het vergt echt behoorlijk wat werk en tijd om het netjes te houden.Redelijk veel onderhoud

Vaak ziet u gerenoveerde dakkapellen waarvan de buitenbekleding ‘onderhoudsvrij’ is gemaakt. Het houten kozijn en de wangen (zijkanten) konden nog gered worden, de boeidelen en front zijn vernieuwd. HPL, Keralit of zink hebben niet echt onderhoud nodig. Het houten kozijn blijft.Verven dakkapel

Weinig onderhoud

Bij deze dakkapel is de bitumen-dakbedekking het probleem al wordt het nog steeds veel gebruikt omdat het makkelijk ter plekke te verwerken is. Ook een reparatie kan redelijk eenvoudig door een vakman worden uitgevoerd. Echter de levensduur van bitumen is ongeveer 20 jaar.EPDM

EPDM heeft daarentegen een levensduur van 40 tot 50 jaar! Een rekenvoorbeeld: tegenwoordig (2018) kost het al snel tussen de €1000 en €1800 om het dak opnieuw te laten bedekken door een dakdekker. Dat was ongeveer 18 jaar geleden hooguit €500! Het kan best zo zijn dat u over 20 jaar het dubbele moet betalen, dus €2000 tot €3600. Dit komt natuurlijk door de inflatie. Maar u hoopt natuurlijk dat lonen evenredig stijgen en dat is natuurlijk nog maar de vraag.Minimale onderhoud

De veel verkochte kunststof prefab dakkapellen met EPDM-dakbedekking zijn bijna onderhoudsvrij te noemen. De kunststof kozijnen hebben nog het meeste ‘onderhoud’ nodig. Dat is dan 2 x per jaar het beslag en de goten schoonmaken en insmeren met WD40. Aan de kust adviseren wij 4 x per jaar. Dit is per raam hooguit 10 minuten werk. Dat is heel wat sneller dan schilderen. Rubbers invetten mag maar niet bij relatief nieuwe kozijnen maar het is ook zo gebeurt.HPL versus Keralit

HPL is nog onderhoudsvrijer dan Keralit. Het is een harde plaat van geperst hout met een zeer harde en dichte toplaag die vuil goed afstoot. Maar HPL moet wel gelijmd zijn want als het geschroefd is moet u om de paar jaar de schroeven er opnieuw indraaien of vervangen omdat die gaan roesten. HPL zelf hoeft alleen maar schoongemaakt te worden. Een simpel sopje is genoeg, groene zeep doet wonderen (tip van oma).


Dakkapel: onderhoudsvrij


Keralit is kunststofproduct, vaak rabatdelen met een nerfstructuur. De hoekprofielen op het boeideel kunnen op termijn door werking wat los komen te zitten. Vernieuwen is dan vaak nodig maar dit duurt zeker 10 jaar o.i.d. Verder gewoon schoonmaken, net als HPL. Aan zink hoeft u helemaal niets te doen.


Er zijn nog wel andere onderhoudsvrije buitenmaterialen zoals rockpanel en metaalplaten maar die worden niet zoveel gebruikt. Deze hebben over het algemeen ook zeer weinig onderhoud nodig.


Tot slot het EPDM dak. Daarover hebben wij al veel geschreven en u hoeft daar geen enkel onderhoud aan te doen. Zeker als een dak goed op afschot ligt (en het water dus goed van uw dak kan aflopen) gaat EPDM-dakbedekking 40-50 jaar mee, misschien wel een stuk langer.”Onderhoudsvrij” vraagt:

Onderhoudsvrij staat of valt natuurlijk ook met de juiste leverancier en vooral een kwalitatief goede montage op uw dak. Anders hebt u daar achteraf weer veel onderhoud door. Bijvoorbeeld bij onvoorziene lekkages en condensvocht-problemen. Als u af en toe een schoonmaakbeurt en wat WD40 aanbrengen geen onderhoud vindt en niet verder kijkt dan zeg eens 40 jaar dan bestaat de onderhoudsvrije dakkapel toch echt!


Schoonmaken dakkapellen: onderhoudsvrije dakkapel

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Aarzel dan niet om deze vragen stellen door contact op te nemen met ons. Wij zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden. U kunt ook gewoon langskomen, u bent altijd welkom.Gerelateerde artikelen:


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 07 Nov 2019

Ik zou ook graag een dakkapel willen plaatsen om wat meer ruimte en licht te krijgen in onze slaapkamer. Daarnaast moet ons dak ook gerepareerd worden. Wellicht kan ik dit tegelijkertijd laten doen. Goed om te weten dat er opties zijn die gemakkelijk in het onderhoud zijn.

Reactie plaatsen