Dakkapel kosten

Een dakkapel in je woning zorgt voor diverse voordelen. Het creëert namelijk meer leefruimte, licht en warmte, kan snel gerealiseerd worden en verhoogt de waarde van je huis. Immers kun je zo de ruimte onder het schuine gedeelte van het dak benutten die anders verloren gaat. Als je ervoor kiest om een nieuwe dakkapel te laten installeren, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de gemiddelde dakkapel kosten. In dit artikel zetten wij alle aspecten van de gemiddelde prijs van een dakkapel voor je op een rijtje, zodat jij de beste keuzes kunt maken.


De echte kosten van een dakkapel


Wat kost een dakkapel?

Een dakkapel kan op verschillende plaatsen in een huis geplaatst worden, zoals in een slaapkamer of kies juist voor een dakkapel op zolder. Hierbij is het handig om op de hoogte te zijn van de kostprijs, waarnaast je moet weten wat de gemiddelde kosten van het plaatsen van een dakkapel zijn. De totaalprijs hangt voor een groot deel af van het materiaal dat wordt gebruikt en of het gaat om een prefab dakkapel of maatwerk. In het geval van een prefab variant worden alle onderdelen van tevoren in een fabriek gemaakt, zoals het dak, dakkapel kozijn en de zinken zijwangen. Bij maatwerk, wat ook wel de traditionele methode wordt genoemd, wordt de dakkapel ter plekke gebouwd op het dak.

 De gemiddelde dakkapel kosten, inclusief plaatsen, hangen dus af van de constructiemanier. Een prefab constructie zorgt namelijk voor lagere kosten voor het plaatsen van een dakkapel dan bij maatwerk. Daarnaast speelt de materiaalsoort een grote rol. Naast hout, kunststof, polyester en zink zijn er nog andere materiaalsoorten beschikbaar, zoals keralit, wat een gerecycled, onderhoudsvrij kunststof is. Daarnaast bieden wij bij Hollandia Dakkapellen een High Pressure Laminate (HPL) dakkapel aan, wat een dichte, compacte plaat is gemaakt van papier of houtvezels en gemengd met bindmiddelen voor een hoge weerbestendigheid. De prijs van een dakkapel ligt gemiddeld tussen de €6.000 en €10.000.

Kosten dakkapel per meter

De gemiddelde kosten van een dakkapel zijn ook uit te drukken per meter. Dit ziet er voor een kunststof dakkapel als volgt uit:

Afmeting

Prijs vanaf

Indeling kozijn

2 meter

€6.003

Een draaikiepraam en een normaal raam

2 meter

€6.193

Een draaikiepraam en een verhuisraam

2,4 meter

€6.221

Twee draaikiepramen en een normaal raam

2,7 meter

€6.664

Twee draaikiepramen en een normaal raam

2,5 meter

€6.473

Twee draaikiepramen en een normaal raam

3 meter

€6.767

Twee draaikiepramen en een normaal raam

3 meter, 1,75 meter hoog

€7.167

Twee draaikiepramen en een normaal raam

3,6 meter

€7.516

Twee draaikiepramen en een normaal raam

3,6 meter, 1,75 meter hoog

€8.341

Twee draaikiepramen en twee normale raam

4 meter

€7.764

Twee draaikiepramen en twee normale ramen

4 meter, met tussenpaneel

€7.889

Drie draaikiepramen en een normaal raam

4,4 meter

€8.059

Twee draaikiepramen en twee normale ramen

4,4 meter, 1,75 meter hoog, met paneel

€8.844

Twee draaikiepramen en twee normale ramen

4,8 meter

€8.550

Drie draaikiepramen en twee normale ramen

4,8 meter, 1,75 meter hoog, met paneel

€9.185

Drie draaikiepramen en twee normale ramen

5 meter, met tussenpaneel

€8.696

Drie draaikiepramen en twee normale ramen

5,5 meter

€9.018

Twee draaikiepramen en vier normale ramen

5,5 meter

€9.398

Vier draaikiepramen en twee normale ramen

6,3 meter, met tussenpaneel

€9.779

Vier draaikiepramen en twee normale ramen


De bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW en plaatsing van de dakkapel, maar exclusief extra opties. Daarnaast gaan deze prijzen over prefab modellen, wat een kant-en-klare dakkapel prijs is, aangezien maatwerk meer tijd en dus geld kost om te maken. Hierbij worden verschillende apparaten en meetinstrumenten gebruikt om de maten nauwkeurig in te meten, waarna de dakkapel ter plekke in elkaar gezet kan worden. Overigens plaatsen wij bij Hollandia Dakkapellen alleen dakkapellen met ramen van HR++-glas, een HPL-beplating en op daken met een hellingshoek tot 35 graden.

Kosten dubbele dakkapel

Bij een dubbele dakkapel heeft een huis zowel op de eerste als op de tweede verdieping een dakkapel, waarbij de dakkapellen boven elkaar worden geplaatst. De kosten hiervoor beginnen bij €12.000, wat inclusief de plaatsing is, en hangen onder andere af van de materiaalkeuze, of je voor een grote dakkapel of juist twee losse kiest en hoe het geplaatst moet worden.

Dakkapel kosten Een dakkapel kan minder dan € 1.000,= per meter kosten of wel meer dan € 2.000,= per meter! 

Voorbeeld: minder dan € 1000 per meter is mogelijk! Deze dakkapel kost minimaal € 8.970,=.

Lage kosten dakkapel

Voorbeeld: meer dan € 1000 per meter is waarschijnlijker! Deze dakkapel kost minimaal € 3.670,=


dakkapel kosten hoog

Hoe is de prijs van een nieuwe dakkapel opgebouwd?

Als we de prijsopbouw van een houten, kunststof of polyester dakkapel in details bekijken, zijn er vier onderdelen te onderscheiden. De kostprijs voor het gebruikte materiaal bepaalt voor ongeveer 43 procent de prijs, waarnaast de arbeidskosten 29 procent van de prijs opmaken. Verder hangen de kosten voor 22 procent af van het type kozijn, zoals met één of juist twee ramen, en voor ongeveer zes procent van de afvoerkosten. De specifieke kosten van een dakkapel plaatsing kom je te weten door een dakkapellen offerte aan te vragen.

Voorbeelden van dakkapel kosten

Nu je een idee hebt van de kosten van een dakkapel laten plaatsen, ben je misschien benieuwd naar een aantal exacte prijsvoorbeelden. Voor een goedkope dakkapel kun je het beste kiezen voor een prefab constructie met een standaardformaat. Tevens zul je dan zelf moeten instaan voor de afwerking van de binnenkant. Al met al zorgt dit ervoor dat een nieuwe dakkapel al vanaf €6.000 geplaatst kan worden.

De meeste mensen kiezen ook voor een prefab constructie, maar besteden dan wel de afwerking van de binnenkant uit voor een zo volledig mogelijk resultaat. Hierbij maken ze gebruik van een ervaren dakkapelspecialist, zoals Hollandia Dakkapellen, voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het kostenplaatje waar je dan rekening mee moet houden, begint vanaf de €6.000.

Voor een luxe en grote dakkapel die moet voldoen aan specifieke eisen is een kunststof dakkapel voor de hand liggend. Een specialist zal in veel gevallen het hele project uitvoeren, van de plaatsing tot en met de luxueuze afwerking van de dakkapel aan de binnenkant. Het hele project zal minimaal €7.500 kosten.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een dakkapel?

De beschreven dakkapel kosten geven een globaal beeld van het prijskaartje van de uitbesteding van deze klus. Echter, er zijn diverse zaken die dit prijskaartje beïnvloeden. Deze zetten wij voor jou overzichtelijk op een rijtje.

1. Type constructie

Er is dus een onderscheid tussen twee soorten constructies, de prefab en traditionele maatwerkconstructie. Een prefab dakkapel zorgt voor een voordelige kostprijs, maar er zullen minder maatwerk mogelijkheden zijn. Bij specifieke wensen en eisen is het dus beter om voor maatwerk te kiezen. Hierbij krijg je te maken met een hogere prijs door de extra arbeidsuren die erin zitten, maar je kunt het wel naar je eigen smaak maken.

2. Materiaalkeuze

Er zijn veel verschillende materialen voor dakkapellen waar je uit kunt kiezen, zoals hout, kunststof, polyester en zink. Een kunststof dakkapel is het populairst, omdat het qua prijs voordelig uitvalt. Daarentegen is een houten uitvoering ook heel populair, omdat hout een natuurlijke uitstraling aan het geheel geeft. De duurste mogelijkheid is polyester, wat alleen via een prefab constructie geïnstalleerd kan worden. Overigens zijn er ook natuurlijke, duurzame alternatieven ontworpen, zoals keralit en HPL.

3. Plat of schuin dak

De dakconstructie van de dakkapel bepaalt ook hoeveel het hele project gaat kosten. Een plat dak wordt het meest gekozen, is financieel interessanter en heeft vaak een lange levensduur. Hierbij wordt meestal voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer (EPDM) gekozen, wat een type dakbedekking van flexibele synthetische rubber is. Een dakkapel met een schuin dak kost vaak meer. In dit geval moet je rekening houden met een meerprijs van tussen de €1.500 en €2.000.

4. Extra opties

Bij de aanschaf van een dakkapel kun je allerlei keuzes maken, die direct van invloed zijn op de prijs die je betaalt. Of je voor een standaard type kiest of juist een veel uitgebreidere versie maakt veel uit. Je kan bijvoorbeeld een dakkapel met rolluik nemen of andere accessoires. Ook is het mogelijk om bij je dakkapel een pannendak te kiezen. Al dit soort extra opties zorgen voor een hogere uiteindelijke prijs. Het overzicht van de gemiddelde kosten van soorten extra opties staat hieronder:

 • Draaikiepraam: Een draaikiepraam van HR++-glas kost gemiddeld €200 tot €500 per stuk. Het is makkelijk schoon te maken en de maximale breedte is één meter.
 • Hor: Dit kost tussen de €100 en €150 per item en zorgt ervoor dat je het raam open kunt laten, zonder dat er insecten binnenkomen.
 • Hang- en sluitwerk: De kosten hiervan zijn gemiddeld €80 tot €200.
 • Knieschotten: Knieschotten kosten tussen de €40 en €50 per stuk.
 • Rolluik: De kosten bedragen €700 tot €2.000 per stuk en het zorgt voor verduistering in een kamer.
 • Ventilatierooster: Een ventilatierooster kost €10 tot €150, wat afhankelijk is van de grootte van het raam.
 • Screen: Voor een screen betaal je gemiddeld €800 tot €2.000, wat eveneens afhankelijk is van de grootte van het raam of meerdere ramen bij elkaar.

Is een vergunning vereist voor een dakkapel?

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om je dakkapel te kunnen laten plaatsen. De kosten van zo'n vergunning verschillen per gemeente en je kunt er via een vergunningscheck achter komen of de regels bij jou van toepassing zijn. Gemiddeld liggen de kosten van een dakkapelvergunning rond de €650.

 Of je een vergunning nodig hebt voor het laten plaatsen van jouw dakkapel hangt van diverse zaken af. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de plaats in het huis waar het moet komen en de maximaal toegestane afmetingen. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het volgende:

 • Er geldt een maximale hoogte van 1,75 meter voor alle dakkapellen;
 • De onderkant van de dakkapel moet 0,5 tot 1 meter boven de dakvoet liggen;
 • De bovenkant van de dakkapel moet minimaal 0,5 meter onder de daknok uitkomen.
 • De zijkanten van de dakkapel moeten 0,5 meter van de zijkanten van het draagvlak geplaatst worden;
 • Bij rijtjeswoningen moeten de zijkanten van de dakkapel minstens 0,5 meter van de woning scheidende muur af zitten.


Een vergunning aanvragen kost wel tijd, wat uitstel kan veroorzaken voor de plaatsing van je dakkapel. Daarom is het voordeliger om een dakkapel vergunningsvrij te laten bouwen. Zo wordt de realisatie van de dakkapel niet verlengd en komen er ook geen extra kosten bij. Het gaat immers al om een groot en prijzig project.

In veel gevallen is een dakkapel aan de achterzijde van een woning plaatsen vergunningsvrij, mits je je houdt aan de eisen van de gemeente. Voor een dakkapel aan de voorkant van een woning is vaak wel een vergunning nodig. In sommige gemeenten geldt dat een dakkapel aan de voorkant tot en met drie meter vergunningsvrij is, maar dit is niet overal zo.prijs dakkapel

Bestaat er subsidie voor dakkapellen?

Voor de constructie van dakkapellen bestaan er geen subsidies. Echter, er zijn wel andere soorten subsidies waar je gebruik van kunt maken, zoals de isolatiesubsidie. Hierbij kun je bijvoorbeeld voor het gebruik van HR-glas in je dakkapel of dak subsidie ontvangen, wat al snel oploopt van €25 tot €50 per vierkante meter. Onder deze subsidieregeling vallen ook isolatiemaatregelen voor kozijnen, zolders en daken in het algemeen. Voor het isoleren van je dak kun je tevens voor de arbeidskosten gebruik maken van een verlaagd btw-tarief, van 21% naar 9%. Dit scheelt een hoop kosten die je maakt voor het laten plaatsen van een dakkapel.

Hoeveel kost een dakkapel laten repareren?

Het kan gebeuren dat er beschadigingen optreden aan jouw dakkapel, bijvoorbeeld door een storm. Dan moet er gekeken worden hoeveel schade er is en of dit gemakkelijk te repareren valt. Als je dakkapel nog niet zo oud is, kun je kiezen voor een reparatie, waarna de dakkapel veelal ook opnieuw geschilderd moet worden. Indien de schade te groot is, kun je ook genoodzaakt zijn om de hele dakkapel te vervangen. Tegenwoordig worden dan vaak slijtvaste en onderhoudsvriendelijke alternatieven gebruikt, zoals het eerder beschreven keralit en HPL. In dit geval is de vervanging van de dakkapel goedkoper dan het uitvoeren van een reparatie. De kosten voor een dakkapel vervangen, inclusief het plaatsen, zijn €7.000 tot €10.000, wat vergelijkbaar is met het aanschaffen van een nieuwe dakkapel.


 • kosten dakkapel

  Zonder u hier dus een uitgebreide prijslijst te geven vragen wij u vriendelijk even het offerte-aanvraagformulier in te vullen voor een preciezer beeld van alle prijzen en mogelijkheden.

  Wat zijn handige tips bij een nieuwe dakkapel bestellen?

  Als je een dakkapel wilt laten plaatsen, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Hier zorg je voor met behulp van de volgende tips:

  1. Meet alles goed

  Ten eerste kun je alleen een duidelijk beeld krijgen van de prijs als je alles goed opmeet. Breng duidelijk en nauwkeurig in kaart hoe groot de dakkapel moet worden, zodat een aangevraagde offerte hierop aansluit. Tevens is dit voor de dakkapelspecialist belangrijk om te weten waar er rekening mee gehouden moet worden. Meet daarom horizontaal, diagonaal en verticaal om een goed beeld van het project te schetsen voor alle betrokken partijen.

  2. Verken alle opties

  Een dakkapel kopen is een grote onderneming en daarom is het goed om over alle opties na te denken. Slaap er een nachtje goed over en ga na welke extra opties jij graag wil die ook binnen je budget vallen. Deze opties kunnen bijvoorbeeld gaan over de isolatie van de dakkapel, hoe het moet worden, hoeveel ramen erin moeten zitten en welke accessoires je erbij wilt hebben. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat het een waardevolle investering wordt.

  3. Vergelijk offertes

  Het is altijd handig om verschillende offertes aan te vragen, zodat je verschillende bedrijven met elkaar kunt vergelijken. Aan de hand hiervan kun je het bedrijf kiezen dat het beste bij je past en de voordeligste deal aanbiedt.

  4. Kies de juiste vakmensen

  Misschien ben je zelf wel heel handig en denk je dat je een dakkapel zelf kunt bouwen. Toch is dit een moeilijke klus, waarbij je met allerlei zaken rekening moet houden, zoals het realiseren van wind- en waterdichtheid. Daarom is het verstandig om goede vakmensen uit te kiezen, die de juiste middelen en ervaring hebben om dit snel en goed te doen. Bij Hollandia Dakkapellen beschikken we bijvoorbeeld enkel over echte professionals, die met aandacht een project uitvoeren en een duurzaam beleid volgen. Overigens zijn we het enige dakkapellenbedrijf dat ook de installatie van zonnepanelen doet, waardoor je ook voor deze klus bij ons terecht kunt.

  5. Bekijk de garantie

  Bij het aanschaffen van een dakkapel en het in de arm nemen van een specialist is het verstandig om op de garanties te letten. Deze garantie staat altijd in je contract en kan in jouw voordeel uitpakken als er iets misgaat op een later moment. Daarom is het ook van belang het contract goed te bewaren voor zolang als de garantiedatum strekt.  Deze dakkapellen voegen echt waarde toe aan uw woning!

  Kosten dakkapel

  Hollandia dakkapellen is er absoluut van overtuigd dat wij u de beste prijs-kwaliteit verhouding bieden en we tonen dat graag aan. De ‘goedkoopste’ zijn wij bewust niet maar we vragen geen cent te veel voor wat we leveren.

  Op deze manier houden wij de kosten van uw dakkapel zo laag mogelijk en heeft u vele jaren lang ongestoord plezier en comfort van uw nieuwe dakkapel! Daag ons uit en kom langs bij ons of vraag een offerte bij ons aan, we zijn u graag van dienst!

  Offerte aanvragen

  Wilt u direct een offerte aanvragen?


  Offerte dakkapel aanvragen
Reactie plaatsen