Dakkapel kosten

Dakkapel kosten

Benieuwd naar de kosten van een dakkapel voor jouw woning? Een dakkapel op je woning brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo geniet je in de eerste plaats van meer woonoppervlak op de bovenetage. Je kunt dankzij de dakkapel namelijk het schuine deel onder het dak optimaal benutten, dat anders verloren gaat. Doordat je bovendien op stahoogte van meer ruimte geniet, voelt de bovenetage daadwerkelijk groter aan. Ten tweede haal je dankzij de grote ramen in de dakkapel natuurlijk daglicht en warmte in huis. In de derde plaats verhoog je de woningwaarde met een dakkapel op de woning, wat voordeel biedt als je na verloop van tijd het huis wilt verkopen. Een dakkapel plaatsen is dan ook een relatief eenvoudige verbouwing, die slechts in één dag gerealiseerd kan worden. Wat kost een dakkapel echter? Hollandia Dakkapellen plaatst als familiebedrijf al jarenlang dakkapellen in heel Nederland, zodat wij een transparant overzicht kunnen bieden van de kosten die met een dakkapel plaatsen gemoeid zijn. Als je ervoor kiest om een nieuwe dakkapel te laten installeren, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de gemiddelde dakkapel kosten. In dit artikel zetten wij alle aspecten van de gemiddelde prijs van een dakkapel voor je op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Wat kost een dakkapel?

Een op maat gemaakte of prefab dakkapel kan op verschillende plaatsen in een huis worden geplaatst. Een dakkapel op zolder of bij de slaapkamer is bijvoorbeeld enorm geliefd bij onze klanten. Zolang de kinderen klein zijn, beschikken ze over voldoende ruimte in de kinderkamer. Zodra je zoon of dochter echter groter wordt, blijkt dat er toch uitbreiding met meer loopruimte nodig is. De slaapkamer is immers ook de plek waar de kinderen spelen, studeren en meer. Door een dakkapel te plaatsen creëer je een grotere leefruimte binnen een handomdraai. Het is hierbij vanzelfsprekend handig om te weten hoeveel een dakkapel kost. De totaalprijs van een dakkapel hangt van verschillende factoren af, zoals de wijze waarop de dakkapel is gemaakt en de materialen die toegepast zijn.

Verschil dakkapel kosten prefab of traditioneel

Bij de dakkapel kosten speelt de wijze waarop de dakkapel wordt gemaakt een rol. Je hebt hierbij de keuze uit de traditionele dakkapel of de prefab dakkapel.

Prefab dakkapel laten installeren

Een prefab dakkapel houdt in dat alle onderdelen van de dakkapel vooraf in een fabriek of werkplaats bij de dakkapellen-specialist worden gemaakt. Denk hierbij aan onderdelen zoals de wangen (zijkanten), het kozijn en het dak. Doordat deze onderdelen ook al worden geassembleerd in de fabriek, is het geheel meteen geïsoleerd en waterdicht. Je kunt hierbij kiezen uit een houten en kunststof dakkapel. Dit betekent niet dat de kunststof dakkapellen volledig van kunststof zijn; er is altijd een houten en stalen constructie nodig om de benodigde sterkte en stijfheid te garanderen. Het grote voordeel van een prefab dakkapel zijn de lagere kosten voor het plaatsen. Doordat deze prefab modellen tot in perfectie vooraf zijn uitgemeten maakt de fabrikant deze variant in een eindeloze hoeveelheid. Ook zijn de kosten voor het installeren van de dakkapel op het dak zelf lager. De constructie kan namelijk gemakkelijk op de woning gezet worden met een hijskraan. Bij een prefab dakkapel heb je echter iets minder keuzevrijheid als het gaat om specifieke kleurwensen of bijzondere afmetingen maar er zijn ook grote voordelen zoals bouwsnelheid en een hogere kwaliteit.

Traditionele dakkapel laten installeren

Prefab dakkapellen zijn vanwege de lagere kosten enorm geliefd. Toch zijn er vandaag de dag nog cliënten die specifiek voor een traditioneel gemaakte dakkapel kiezen. Deze variant biedt namelijk enkele voordelen ten opzichte van de prefab dakkapel. Zo heb je in de ontwerpfase alle vrijheid om zelf jouw dakkapel samen te stellen. Beschikt jouw woning over een specifiek ontwerp, waarbij enkel een dakkapel met unieke maten past? Is de hoek van het dak afwijkend van de standaard maat van een prefab dakkapel? Of heb je een bijzondere kleur op het oog? Met een traditionele dakkapel moet je weliswaar meer investeren in de plaatsing, maar krijg je hier wel een unieke dakkapel voor terug die zorgvuldig aansluit bij jouw woning.

De materiaalkeuze bij de kosten van een dakkapel

Naast de constructiemanier speelt de materiaalkeuze een belangrijke rol bij de dakkapel kosten. Naast hout, kunststof, polyester en zink zijn er nog andere materiaalsoorten verkrijgbaar, zoals Keralit en High Pressure Laminate (HPL).

Wat zijn de kosten van een houten dakkapel?

Veel mensen denken in eerste instantie aan het laten plaatsen van een dakkapel van hout. Hout is echter tegenwoordig een beschermd natuurproduct, waardoor het kwalitatief goede hout al vele jaren niet meer verhandeld mag worden. De term ‘hardhout’ heeft wat dat betreft dan ook weinig betekenis. Waar eerst oude bomen langdurig werden gedroogd om hoogstaande kwaliteit af te leveren, gebruikt men nu relatief jong hout die met droogmolens zo snel mogelijk verkocht kunnen worden. Houten dakkapellen bestaan nu meestal uit een dakkapel van meranti kozijnen en een buitenzijde vervaardigd van merantie garantieplex platen. Bij deze platen van geperst hout wisselt de kwaliteit aanzienlijk. Hollandia Dakkapellen is dan ook gestopt met het aanbieden van houten dakkapellen, aangezien wij een bepaalde garantie en service willen leveren waaraan het materiaal niet voldoet. Een houten dakkapel mag dan voordelig zijn in eerste instantie; na verloop van tijd ontstaan door de werking van het hout scheuren. Ook zorgt de wijze van isolatie voor een koud dak, waardoor condensvorming optreedt. Dit leidt tot hoge onderhoudskosten. Daarbij geldt dat een houten dakkapel geregeld geschilderd moet worden. De kosten van een houten dakkapel lijken dan ook in eerste instantie voordelig, maar zorgen uiteindelijk voor hoge kosten.

Wat zijn de kunststof dakkapel kosten?

Een kunststof dakkapel heeft in de meeste gevallen een houten basisconstructie, maar is afgewerkt met kunststof. Kunststof behoort tot een van de meest gekozen materialen, aangezien het meerdere voordelen biedt. Zo is kunststof weerbestendig, onderhoudsarm en eenvoudig schoon te maken. Daarnaast is een kunststof dakkapel in vele kleuren leverbaar. Gemiddeld zijn de kunststof dakkapel prijzen zo’n € 7.500,- tot € 10.000,- inclusief plaatsing.

De kosten van een polyester dakkapel

Een polyester dakkapel is niet hetzelfde als een variant van kunststof. Een belangrijk verschil tussen deze dakkapellen is dat het model van kunststof beschikt over een houten basisconstructie, terwijl een polyester dakkapel uit één deel kunststof geproduceerd is. De polyester dakkapel is daarbij opgevuld met isolatieschuim, waardoor het over een uiterst hoge isolatiewaarde beschikt. Doordat deze dakkapel uit één stuk gemaakt wordt, is het volledig naadloos. Dit maakt dat de kans op lekkages nihil is. Verder zijn de onderhoudskosten van het materiaal ook laag. Gemiddeld kost een dakkapel van polyester zo’n € 9.200,-. Belangrijk is hierbij wel om te vermelden dat een polyester dakkapel alleen in een prefab variant verkrijgbaar is. Ook is deze dakkapel niet geschikt voor iedere dakhelling, wat een beperking kan zijn voor je woning.

De prijzen van een dakkapel van zink

Zinken dakkapellen zijn aan een opmars bezig, en dat is niet zonder reden. Het metaal heeft een unieke, grijze glans waarmee je een moderne uitstraling aan je woning toevoegt. Het materiaal wordt al jarenlang gebruikt in de bouw, maar is sinds kort ook razend populair bij dakkapellen. Een van de voornaamste redenen om voor zink te kiezen, is de levensduur. Een zinken dakkapel gaat eenvoudigweg tientallen jaren mee zonder enige vorm van slijtage. Zink is daarbij uitzonderlijk goed bestand tegen de weersinvloeden: van fel zonlicht tot een hevige sneeuwbui. Verder heeft zink ook geen onderhoud nodig. Het materiaal is bovendien milieuvriendelijk, aangezien je zink volledig kunt recyclen. De prijs van een zinken dakkapel ligt echter wel hoger, omdat het materiaal simpelweg duurder is. Doorgaans kost een dakkapel van zink ongeveer € 9000,-. Vanwege de duurzaamheid van het materiaal zijn de dakkapel kosten op de lange termijn echter voordelig.

Wat is de prijs bij een dakkapel van Keralit?

Een Keralit dakkapel is in feite een kunststof dakkapel van het merk Keralit. Deze dakkapellen zijn enorm geliefd vanwege de hoogstaande kwaliteit. Het gerecyclede kunststof materiaal is zeer stijf en de toplaag uiterst hard, waardoor het uitermate geschikt is voor het bekleden van gevels en dakranden. De folie op het materiaal beschikt bovendien over een structuur van hout, waardoor het lijkt alsof je een houten dakkapel laat plaatsen. De Keralit dakkapel is in een breed scala aan kleuren verkrijgbaar, waardoor er vrijwel altijd een tint is die bij jouw persoonlijke voorkeuren past. De monopoliepositie van Keralit op de markt maakt dat de prijs van Keralit over het algemeen hoog is. Het materiaal is echter enorm duurzaam en heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Zo is het niet noodzakelijk om de dakkapel na verloop van tijd te schilderen, in tegenstelling tot houten dakkapellen.

High Pressure Laminate (HPL) dakkapel prijzen

High Pressure Laminate, oftewel HPL, is een materiaal gemaakt van papier of houtvezels. Door deze grondstoffen te mengen met diverse bindmiddelen ontstaat een hoge weerbestendigheid, waardoor het uitstekend geschikt is voor buitentoepassingen als gevelbekleding, dakranden en dakkapellen. HPL dakkapellen zijn bovendien milieuvriendelijk, aangezien het voor een groot deel bestaat uit zachthout dat van oorsprong uit duurzaam beheerde bossen komt. Ook zijn de HPL platen volledig te recyclen. De prijs van een HPL dakkapel ligt tussen de € 6000,- en € 10.000,-. Naast het feit dat HPL bestand is tegen temperatuurschommelingen, UV-straling en stormen, zorgt de speciale coating ervoor dat het oppervlak eenvoudig gereinigd kan worden. Een nadeel van HPL is dat bij het zagen donkere naden zichtbaar kunnen zijn. Hollandia Dakkapellen vervaardigt echter dakkapellen waarbij de meest zichtbare naden verborgen worden. Daarbij maken wij gebruik van een plaatmateriaal in een donkere tint, waardoor deze naad niet opvalt. Verder verlijmen onze experts alle plaatmaterialen, waardoor geen schroeven nodig zijn in de dakkapel. Hierdoor behoudt de dakkapel een gladde structuur en geniet je jarenlang onbezorgd van een strakke dakkapel.

Het soort ramen bij de kosten van de dakkapel

Niet alleen bij het selecteren van het kozijn en de constructie heb je te maken met bepaalde materiaalsoorten. Ook als het gaat om de ramen selecteer je uit verschillende soorten materialen. Over het algemeen beschikken onze experts van Hollandia Dakkapellen over de kennis om dakkapellen van één tot elf meter breed uit één stuk te bouwen. Daarbij zijn alle soorten raamindelingen mogelijk, zodat we volledig aan je wensen kunnen voldoen. Wanneer je de raamindeling vaststelt, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

 • Hoeveel vaste ramen en draai-kiepramen wil je laten plaatsen in de dakkapel? Een draai-kiepraam heeft als voordeel dat dit raam naar binnen geopend wordt. Hierdoor kun je het raam aan beide kanten eenvoudig reinigen.
 • Voor een draai-kiepraam geldt een maximale breedte van 1000 millimeter, terwijl we bij vast glas een maximale afmeting van 1450 millimeter aanhouden in verband met glasbreuk. Zoek je ramen die breder zijn? Dan is dit bij Hollandia Dakkapellen uiteraard mogelijk, maar dan wel met bepaalde garantie-uitsluitingen.
 • Wil je een verhuisraam laten plaatsen? Dit is een zogenaamd ‘vast’ raam dat toch geopend kan worden via een meedraaiende tussenstijl bij een draai-kiepraam. Met een dergelijk raam kun je grote meubelstukken gemakkelijk naar de zolder verhuizen buiten de woning om.
 • Kies je voor panelen voor een bestaande tussenwand of wand die op een later tijdstip geplaatst wordt, zodat het hierop aangeheeld kan worden?
 • Laat je roosters en horren aanbrengen voor ventilatiemogelijkheden?
 • In de meeste gevallen is een dakkapel met een hoogte van 1500 millimeter voldoende, maar in sommige situaties kan bijvoorbeeld een dakkapel van 1750 millimeter een mooi resultaat opleveren. Als er een overstekend dakvlak is, kan deze dakkapel in veel gevallen vergunningsvrij worden geplaatst. Andere hoogtematen leiden tot andere raamafmetingen, waar de experts van Hollandia Dakkappellen moeiteloos een oplossing voor weten te vinden. Zo sluiten de ramen bijvoorbeeld naadloos aan op het plafond.

Kosten van een dakkapel per meter

De gemiddelde kosten van een dakkapel zijn ook uit te drukken per meter. Om een duidelijk overzicht te bieden en voorlichting te geven over ‘wat kost een dakkapel’, geven we een aantal veel voorkomende formaten en uitvoeringen weer. Belangrijk bij de onderstaande prijzen is dat hierbij bepaalde voorwaarden gelden:

 • Het gaat bij onderstaande prijzen voor een dakkapel om daken met een hellingshoek tot 35 graden. Bij flauwere daken geldt een materiaaltoeslag, omdat de dakkapel dan groter wordt.
 • Het materiaal aan de buitenzijde van de dakkapel is HPL, met een kunststof kozijn in een vlak profiel. Hierbij gaat het om de standaardkleuren in ons assortiment.
 • Bij de dakkapel is gekozen voor Hr++ glas met EPDM dakbedekking
 • De getekende duco roosters, rolluiken en screens zijn altijd opties
 • Het gaat om een Runner dakkapel met een minimale Rc-waarde van 3.5 en moderne isolatie. Hogere Rc-waarden zijn mogelijk tegen een meerprijs.
 • Bij sporenkappen geldt € 250,- toeslag voor onderslagen
 • Eventuele speciale constructieve aanpassingen zijn niet in de prijs inbegrepen
 • Onderstaande lijst biedt slechts voorbeelden. Alle maatvoeringen zijn mogelijk, dus informeer altijd bij ons wat de dakkapel precies kost.
 • Ondervermelde prijzen onder voorbehoud van wijzigingen en pas definitief na de keuze van de exacte uitvoering en inmeting bij jouw woning. Dit komt omdat speciale omstandigheden van doorslaggevend belang kunnen zijn in de exacte prijsbepaling.

Afmeting Prijs vanaf Indeling kozijn

 • 2 meter € 6003,- Een draaikiepraam en een normaal raam
 • 2 meter € 6193,- Een draaikiepraam en een verhuisraam
 • 2,4 meter € 6221,- Twee draaikiepramen en een normaal raam
 • 2,5 meter € 6473,- Twee draaikiepramen en een normaal raam
 • 2,7 meter € 6664,- Twee draaikiepramen en een normaal raam
 • 3 meter € 6767,- Twee draaikiepramen en een normaal raam
 • 3 meter, 1,75 meter hoog € 7167,- Twee draaikiepramen en een normaal raam
 • 3,6 meter € 7516,- Twee draaikiepramen en een normaal raam
 • 3,6 meter, 1,75 meter hoog € 8341,- Twee draaikiepramen en een normaal raam
 • 4 meter € 7764,- Twee draaikiepramen en twee normale ramen
 • 4 meter met tussenpaneel € 7889,- Twee draaikiepramen en een normaal raam
 • 4,4 meter € 8059,- Twee draaikiepramen en twee normale ramen
 • 4,4 meter, 1,75 meter hoog, met paneel € 8844,- Twee draaikiepramen en twee normale ramen
 • 4,8 meter € 8550,- Drie draaikiepramen en twee normale ramen
 • 4,8 meter, 1,75 meter hoog, met paneel € 9185,- Drie draaikiepramen en twee normale ramen
 • 5 meter, met tussenpaneel € 8696,- Drie draaikiepramen en twee normale ramen
 • 5,5 meter € 9018,- Twee draaikiepramen en vier normale ramen
 • 5,5 meter € 9398,- Vier draaikiepramen en twee normale ramen
 • 6,3 meter € 9779,- Vier draaikiepramen en twee normale ramen

De bovenstaande dakkapel kosten zijn inclusief BTW en plaatsing van de dakkapel, maar exclusief extra opties. Bij deze dakkapel prijzen gaan we bovendien uit van prefab modellen, dus een kant-en-klare dakkapel prijs. Maatwerk kost namelijk meer tijd, en dus ook meer geld om deze te produceren. Voor een traditionele dakkapel geldt dat er met verschillende apparaten en meetinstrumenten nauwkeurige opmetingen moeten worden verricht, zodat de dakkapel vervolgens ter plaatse zorgvuldig in elkaar gezet kan worden. Bij Hollandia Dakkapellen plaatsen onze experts overigens alleen dakkapellen met ramen van HR++-glas, een HPL-beplating en op daken met een hellingshoek tot 35 graden. Zo kunnen wij onze hoogstaande kwaliteit garanderen.

Extra kosten bij bovengenoemde dakkapel kosten

De hierboven beschreven dakkapel kosten zijn bedoeld om een richtlijn te geven over de te verwachte kosten voor een dakkapel. In een aantal gevallen kan er sprake zijn van een meerprijs. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een sporendak of klapdak waar onderslagen in moeten
 • Knieschotten die weggehaald moeten worden
 • Daken die een kleinere hoek hebben dan 35 graden of daken met een platte pan of leisteen
 • Het plaatsen van rolluiken, roosters, horren of screens
 • Dakkapellen van materialen als Keralit, het toepassen van hogere Rc-waarden of een speciale afwerking bij de dakkapel
 • Een verdiept profiel kozijn en eventuele kleuren (nerf) op het kozijn
 • Extra kraankosten om de dakkapel te plaatsen, kraanvergunningen en ontheffingen
 • Talrijke kleine details die vaak duidelijk worden als alles in goed overleg wordt doorgesproken

Kosten voor een dubbele dakkapel plaatsen

Bij een dubbele dakkapel plaatsen onze experts op zowel de eerste als de tweede verdieping een dakkapel. De dakkapellen bevinden zich als het ware boven elkaar. Gemiddeld beginnen de kosten van een dubbele dakkapel bij €15.000,-. Dit is inclusief plaatsing. Verder hangen de dakkapel kosten onder meer af van de materiaalkeuze en de constructie. Kies je één grote dakkapel of laat je twee kleinere, losse dakkapellen plaatsen? In de onderstaande voorbeelden laten we ziend dat een dakkapel van minder dan € 1000,- per meter mogelijk is, maar ook een dakkapel van meer dan € 2000,- per meter.

Dakkapel kosten Een dakkapel kan minder dan € 1000,- per meter koster of wel meer dan € 2000,- per meter!

Voorbeeld: minder dan € 1000,- per meter is mogelijk! Deze dakkapel kost minimaal € 8970,-.

Voorbeeld: meer dan € 1000,- per meter is waarschijnlijker! Deze dakkapel kost minimaal € 3670,-.

Hoe is de prijs van een nieuwe dakkapel opgebouwd?

Wanneer we de prijs van een dakkapel van hout, kunststof, polyester of een ander materiaal nader bekijken, zien we dat de kosten zijn opgebouwd uit vier onderdelen. In de eerste plaats hebben we te maken met de kostprijs voor het toegepaste materiaal. De materiaalkosten bedragen circa 43 procent van de dakkapel prijs. Ten tweede zijn er arbeidskosten, die voor 29 procent de dakkapel kosten bepalen. In de derde plaats hebben het type kozijnen invloed op de prijs met zo’n 22 procent. Kies je bijvoorbeeld voor één raam, twee ramen of meer in de dakkapel? Tot slot bevinden zich zes procent afvoerkosten in de prijsopbouw.

Voorbeeld van dakkapel kosten

Nu je een globaal idee hebt van de kosten voor een dakkapel laten plaatsen, ben je misschien benieuwd naar een aantal exacte prijsvoorbeelden. Op zoek naar een van de goedkoopste dakkapellen? In dat geval kies je voor een prefab constructie met standaard afmetingen. Vervolgens sta je zelf in voor de afwerking aan de binnenzijde. Hiermee bedragen de kosten voor de dakkapel zo’n € 6000,-.

De meeste klanten kiezen voor een prefab constructie, maar laten de afwerking van de binnenkant over aan een specialist. Zo profiteer je meteen van een zo volledig mogelijk resultaat. Een ervaren dakkapelspecialist als Hollandia Dakkapellen biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding, zodat je jarenlang geniet van de nieuwe dakkapel. Je beschikt in dat geval al over een dakkapel vanaf € 6000,-.

Wil je een luxe en grote dakkapel laten plaatsen die aan specifieke eisen moet voldoen? In dat geval laat je een specialist het volledige project uitvoeren. Van de plaatsing tot en met de luxueuze afwerking van de dakkapel aan de binnenzijde. Het project zal in dat geval minimaal € 7500,- kosten.

De verschillende keuzes die de dakkapel kosten beïnvloeden

De beschreven dakkapel kosten geven een idee van het te verwachten prijskaartje als je de dakkapel plaatsen laat uitbesteden. Echter, er zijn verschillende keuzes die de dakkapel kosten beïnvloeden. In dit overzicht zie je met welke keuzes je te maken krijgt:

Het type constructie

Een prefab constructie of een traditionele dakkapel? Een prefab dakkapel levert een voordelige kostprijs op, maar er zijn daarbij wel minder mogelijkheden. Heb je speciale afmetingen voor de dakkapel voor ogen, dan kies je voor maatwerk. De hogere prijs voor de constructie heeft te maken met de extra arbeidsuren die nodig zijn. Het grote voordeel van een traditioneel model is echter wel dat je de dakkapel volledig naar eigen wens kunt ontwerpen.

De materiaalkeuze

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende soorten materialen voor een dakkapel. Een kunststof dakkapel is over het algemeen het meest populair. Dit heeft te maken met de voordelige prijs van het materiaal en de lage onderhoudskosten. Een uitvoering van hout is van oudsher geliefd vanwege de natuurlijke uitstraling van het materiaal. Hout heeft echter de nodige nadelen. Zo is er veel onderhoud nodig, is de kwaliteit van het hout van tegenwoordig wisselend en kunnen scheuren en condensvorming ontstaan. De duurste optie voor een dakkapel is polyester. Bij dit materiaal is er geen kans op lekkage en is er vrijwel geen onderhoud nodig. Het nadeel van dit materiaal is wel dat het enkel als een prefab constructie voorhanden is. Daarnaast zijn er natuurlijke, duurzame alternatieven ontworpen, zoals Keralit en HPL.

Een plat of een schuin dak?

Bij de dakkapel heb je de keuze uit een plat dak en een schuin dak. In de meeste gevallen kiezen consumenten voor een dakkapel met een plat dak. Deze dakkapel is doorgaans goedkoper en beschikt over een lange levensduur. Veelal kiest men Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer (EPDM) als dakbedekking. Dit soort dakbedekking is geproduceerd van flexibele, synthetische rubber. Heb je liever een dakkapel met een schuin dak? In dat geval dien je rekening te houden met een meerprijs van zo’n € 1500,- tot € 2000,- meer bij de dakkapel.

Extra opties bij een dakkapel plaatsen

Kies je een standaard type dakkapel of laat je een uitgebreide versie op het dak plaatsen? De extra opties zijn direct van invloed op de prijs die je voor de dakkapel betaalt. Je kan bijvoorbeeld een dakkapel laten plaatsen met een rolluik of kiezen voor andere accessoires. Wil je dat de dakkapel minder opvalt, door hetzelfde type dakpannen als de rest van het dak te laten leggen? Of heb je specifieke wensen als het gaat om de ramen? Al dit soort opties leiden uiteindelijk tot een hogere dakkapel prijs. Dit zijn een aantal extra opties die je door een specialist als Hollandia Dakkapellen kan laten uitvoeren bij een dakkapel plaatsen:

 • Draaikiepraam: het voordeel van een draaikiepraam van Hr++-glas is dat deze ramen gemakkelijk schoon te maken zijn. Over het algemeen kost een dergelijk draaikiepraam zo’n € 290,- tot € 300,- per stuk. De maximale breedte van het raam is één meter.
 • Horren: houd insecten buiten de deur dankzij professionele horren. Gemiddeld kost een hor tussen de € 100,- en € 150,- per stuk. Zo kun je onbezorgd het raam open laten staan zonder hinder te ondervinden van muggenbeten na het slapen.
 • Hang- en sluitwerk: zorg dat de ramen stevig op slot kunnen door professioneel hang- en sluitwerk te laten installeren. Gemiddeld bedragen de kosten hiervan € 80,- tot € 200,-.
 • Knieschotten: gemiddeld kosten knieschotten zo’n € 150,- tot € 200,- per stuk.
 • Rolluik: met een rolluik houd je overmatig daglicht buiten de deur. Zeker tijdens de zomermaanden zorgt deze verduistering ervoor dat je geniet van een koele en donkere slaapkamer. De kosten van een rolluik zijn € 700,- tot € 1.300,- per stuk.
 • Ventilatierooster: een ventilatierooster zorgt voor de optimale luchtdoorstroming op de zolder. Wat de kosten van het rooster zijn, hangt onder meer af van de grootte van het raam. De prijzen variëren van € 50,- tot € 150,-.
 • Screen: gemiddeld betaal je voor een screen tussen de € 800,- en € 2000,-. Dit is afhankelijk van de afmetingen van het raam of meerdere ramen bij elkaar.

Is een vergunning vereist voor een dakkapel?

In sommige gevallen is een vergunning nodig voor het plaatsen van de dakkapel. De kosten van zo’n vergunning verschillen per gemeente. Via een vergunningscheck kun je erachter komen of je een vergunningsvrije dakkapel kunt bouwen of niet. Over het algemeen bedragen de kosten van een dakkapelvergunning zo’n € 650,-.

Of er daadwerkelijk een vergunning noodzakelijk is, hangt van verschillende factoren af. De regels variëren per gemeente, maar over het algemeen zijn er een aantal basisvoorwaarden waaraan de dakkapel moet voldoen. In de eerste plaats onderzoekt de gemeente wat de plek is waar de dakkapel wordt geplaatst en wat de afmetingen van de dakkapel zijn. Qua locatie is het bijvoorbeeld in veel gevallen mogelijk om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen als de opbouw zich aan de achterzijde bevindt. Ook voor dakkapellen aan de zijkant, die niet direct vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, is vaak geen vergunning nodig. Dakkapellen aan de voorzijde of dakkapellen die vanaf de openbare weg in het zicht liggen, vereisen veelal wél een vergunning. In sommige gemeentes hanteert men de regel dat een dakkapel tot drie meter vergunningsvrij is, maar dit is zeker niet overal zo. Qua afmetingen geldt bij de dakkapellen onder andere:

 • Er geldt een maximale hoogte van 1,75 meter voor alle dakkapellen
 • De onderkant van de dakkapel bevindt zich op 0,5 tot 1 meter boven de dakvoet
 • De bovenkant van de dakkapel moet minstens 0,5 meter onder de daknok uitkomen
 • De zijkanten van de dakkapel liggen minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het draagvlak
 • Gaat het om een rijtjeswoning? In dat geval dienen de zijkanten van de dakkapel zich tenminste 0,5 meter van de woning scheidende muur te bevinden

Het aanvragen van een vergunning kost niet alleen geld, maar ook tijd. Dit kan leiden tot uitstel van het plaatsen van de dakkapel. Het is daarom goedkoper om een dakkapel vergunningsvrij te laten bouwen. Zo duurt het realiseren van de dakkapel niet onnodig lang, waardoor je extra kosten voorkomt.

Voordat je van plan bent om een dakkapel te laten plaatsen, is het daarom van belang om te achterhalen of dit mag zonder vergunning. Wij raden in basis af om zelf de vergunning voor de dakkapel aan te vragen. In de praktijk blijkt dit echt specialistenwerk. Het komt in onze praktijk voor dat klanten eerst zelf proberen om een vergunning aan te vragen, maar na een week of 4 toch bij ons terugkomen met de vraag of wij alsnog de vergunningsaanvraag willen organiseren. Uiteraard staan onze specialisten klaar om je te ondersteunen bij de aanvraag om een dakkapel te plaatsen, zodat we zo snel mogelijk aan de slag kunnen gaan.

Bestaat er subsidie voor dakkapellen?

Voor de constructie van dakkapellen zijn geen subsidies verkrijgbaar. Echter, je kunt wel slim gebruik maken van andere soorten subsidie, zoals de isolatiesubsidie. Doordat je bijvoorbeeld Hr++-glas in de dakkapel laat zetten, kun je hiervoor subsidie aanvragen. Dit kan al snel oplopen van € 25,- tot € 50,- per vierkante meter. Onder deze subsidieregeling vallen ook isolatiemaatregelen als kozijnen, zolder en daken in het algemeen. Voor het isoleren van het dak maak je daarnaast gebruik van het verlaagde BTW-tarief voor de arbeidskosten. Zo betaal je slechts 9 procent in plaats van 21 procent BTW over de arbeidskosten. Hiermee bespaar je aanzienlijk op de kosten voor de dakkapel.

Hoeveel kost een dakkapel laten repareren?

Een zware storm kan voor schade zorgen aan de dakkapel. In dat geval moet er gekeken worden hoeveel schade er aanwezig is en of dit eenvoudig te repareren valt. Is de dakkapel nog relatief nieuw? In dat geval kun je de dakkapel laten herstellen, waarbij vaak ook schilderwerkzaamheden nodig zijn. Is de schade echter te groot of gaat het om een oude dakkapel? Dan raden wij aan om de dakkapel te vervangen. Onze experts raden in dat geval slijtvaste en onderhoudsvriendelijke alternatieven aan, zoals Keralit en HPL. De vervanging van de dakkapel is in dat geval aanzienlijk goedkoper dan het uitvoeren van een reparatie. De kosten voor een dakkapel vervangen, inclusief het plaatsen, bedragen € 7000,- tot € 10.000,-. In zekere zin zijn deze kosten vergelijkbaar met het aanschaffen van een nieuwe dakkapel.

Let op de prijs-kwaliteitverhouding bij de dakkapel kosten

Wanneer je een dakkapel wilt gaan kopen, krijg je te maken met kosten op de korte en lange termijn. Een dakkapel van hout kan bijvoorbeeld relatief goedkoop zijn, maar kan op de lange termijn voor aanzienlijke kosten zorgen. Er is bijvoorbeeld veel onderhoud nodig of het materiaal dient relatief snel vervangen te worden. Een goede constructie voorkomt problemen in huis, zoals lekkage. Als deze waterschade niet tijdig wordt aangepakt, kan dit tot enorme kosten leiden voor de woning. Een lekkend dak, doorzakken van het dakvlak, uitgedroogde rubbers of klemmende ramen; met een professionele dakconstructie beperk je de kans op dit soort problemen. Wij raden dan ook aan om voor materialen van hoogstaande kwaliteit te kiezen, zodat je jarenlang geniet van de nieuwe dakkapel. Je wilt immers niet na vijf of tien jaar te maken krijgen met verzakkingen of andere problemen waarvoor je de portemonnee moet trekken.

Wat zijn handige tips bij een nieuwe dakkapel bestellen?

Als je een dakkapel wilt plaatsen en benieuwd bent naar de dakkapel kosten, is het van belang dat je goed voorbereid bent. Met behulp van deze tips helpen we je op weg:

1. Meet alles goed

Door van tevoren in kaart te brengen wat de afmetingen van de dakkapel moeten worden, krijg je meteen een duidelijk en overzichtelijk beeld van de prijs van de dakkapel. Meet op hoe hoog en hoe breed de dakkapel moet worden, zodat de aangevraagde offerte hierop aansluit. Daarnaast is het voor de dakkapelspecialist van belang om te weten waar rekening mee gehouden moet worden. Zorg daarom dat je horizontaal, verticaal en diagonaal een nauwkeurig beeld van het project kunt schetsen voor alle partijen.

2. Verken alle opties

Een dakkapel kopen is een aanzienlijke investering. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig over alle opties na te denken. Slaap er een nachtje goed over en bedenk welke extra opties jij belangrijk vindt. Uiteraard houd je hierbij rekening met je budget. De opties kunnen gaan over de isolatie van de dakkapel, hoeveel ramen je wilt hebben en welke accessoires jij noodzakelijk vindt. Zo zorg je ervoor dat de dakkapel een waardevolle aankoop is.

3. Vergelijk offertes

Het is altijd raadzaam om verschillende offertes aan te vragen, zodat je uiteenlopende bedrijven met elkaar kunt vergelijken. Aan de hand hiervan kies je het bedrijf dat het beste bij je past, de meeste ervaring heeft en de voordeligste deal aanbiedt.

4. Kies de juiste vakmensen

Misschien denk je de dakkapel kosten te kunnen drukken door zelf de dakkapel te bouwen. Wij raden echter aan om specialisten in te huren, aangezien je met behoorlijke lastige zaken rekening moet houden, zoals de wind- en waterdichtheid. Door te kiezen voor experts met de juiste middelen en ervaring, verloopt het project snel en soepel. Bij Hollandia Dakkapellen beschikken we bijvoorbeeld enkel over echte professionals, die met aandacht en oog voor detail het project uitvoeren. Bovendien volgen wij een duurzaam beleid. Wij zijn daarbij het enige dakkapellenbedrijf van Nederland dat ook de installatie van zonnepanelen uitvoert, zodat je ook voor dit project bij ons terecht kunt.

5. Bekijk de garantie

Bij het aanschaffen van een dakkapel en het in arm nemen van een specialist raden we je aan om op de garanties te letten. Deze garantie vind je in het contract. Als er onverhoopt toch iets mis gaat na verloop van tijd, kun je hieruit je voordeel halen. Daarom is het essentieel dat je het contract zorgvuldig bewaart zolang de garantiedatum strekt.

Neem contact met ons op voor dakkapel kosten

Hollandia Dakkapellen is er absoluut van overtuigd dat wij jou de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden voor een professionele dakkapel. Wij zijn bewust niet de ‘goedkoopste’, omdat wij staan voor onze kwaliteit. We vragen echter geen cent teveel voor wat wij leveren. Op deze manier houden wij de kosten op de lange termijn zo laag mogelijk, zodat je vele jaren ongestoord plezier en comfort hebt van de nieuwe dakkapel! Daag ons uit en kom langs bij ons of vraag vrijblijvend een offerte aan via onze website. Wij zijn je graag van dienst!

Deze dakkapellen voegen echt waarde toe aan uw woning!


Kosten dakkapel


Hollandia dakkapellen is er absoluut van overtuigd dat wij u de beste prijs-kwaliteit verhouding bieden en we tonen dat graag aan. De ‘goedkoopste’ zijn wij bewust niet maar we vragen geen cent te veel voor wat we leveren.


Op deze manier houden wij de kosten van uw dakkapel zo laag mogelijk en heeft u vele jaren lang ongestoord plezier en comfort van uw nieuwe dakkapel! Daag ons uit en kom langs bij ons of vraag een offerte bij ons aan, we zijn u graag van dienst!

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


Reactie plaatsen