Zonnepanelen plaatsen op dakkapel

Laat een dakkapel met zonnepanelen plaatsen door Hollandia Dakkapellen

Wil je een dakkapel op het dak van je woning laten plaatsen, en tegelijkertijd zonnepanelen laten installeren? Je kunt eenvoudig beiden met elkaar combineren door een dakkapel met zonnepanelen te plaatsen. De zonnepanelen liggen op deze uit het zicht, terwijl je op het platte dak van de dakkapel gemakkelijk de perfecte hellingshoek kan vaststellen. Welke aandachtspunten zijn er echter bij een dakkapel met zonnepanelen plaatsen? Hollandia Dakkapellen is al 37 jaar expert op het gebied van dakkapellen. Wij bieden onze dakkapellen aan in heel het land, van dakkapellen in Capelle aan den IJssel tot dakkapellen in Nijmegen. Neem contact op met onze experts voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte op maat aan voor de dakkapel kosten via onze website.

Zonnepanelen op een dakkapel, kan dat?

Een dakkapel met zonnepanelen plaatsen behoort tot de zogenaamde 'Specials' van Hollandia Dakkapellen. Onze experts bouwen deze dakkapellen speciaal op maat, volledig afgestemd op jouw wensen. Bij een dakkapel met zonnepanelen plaatsen zijn er enkele belangrijke aandachtspunten, namelijk de bereikbaarheid, draagconstructies en belastbaarheid.

Bereikbaarheid voor werkzaamheden

Nadat de dakkapel is geplaatst, is het van belang dat er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld nodig om de goten leeg te halen, het dak te controleren of de dakkapel te reinigen. Om aan deze garantiewerkzaamheden te kunnen voldoen, moet minstens zestig centimeter van het omliggende dak vrij blijven van zonnepanelen of eventuele draagconstructies. Bovendien dien je op de dakkapel een ruimte van minstens zestig centimeter vrij te houden.

De draagconstructie bij een dakkapel met zonnepanelen

Bevestigen van de zonnepanelen op de dakkapel met schroeven behoort niet tot de mogelijkheden. Er zijn wel andere opties, zoals:

  • Bevestigen met een contragewicht

     Door een contragewicht te bevestigen blijft de dakkapel met zonnepanelen stevig op zijn plek in het geval er een hevige storm waait. Bij deze methode hoeft er niets aan de dakkapel gemonteerd te worden. Er geldt wel een maximaal gewicht voor zonnepanelen op de dakkapel. Wat het maximaal toelaatbare gewicht is, varieert enorm per geval.
  • Monteren aan het dak

    Je kunt de zonnepanelen ook laten monteren op het dak van de woning, bijvoorbeeld rondom de dakkapel. In dat geval is de draagconstructie van de zonnepanelen vastgemaakt aan het dak. Bedenk hierbij dat er altijd minstens zestig centimeter bij de zonnepanelen rondom de dakkapel vrij blijft.

De belastbaarheid van de dakkapel met zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen op de dakkapel is het gewicht van groot belang. In een situatie waar een vrije overspanning is van minder dan 3 meter en een diepte van minder dan 2 meter is het maximale gewicht van de zonnepanelen bijvoorbeeld 100 kilogram per vierkante meter, met een maximaal gewicht van 250 kilogram. Je kunt uiteraard de dakkapel laten verstevigen voor de zonnepanelen. In dat geval plaatsen wij een extra stalen constructie, zodat de belastbaarheid van de dakkapel hoger wordt. Onze experts geven graag advies over de opties bij een dakkapel verstevigen voor zonnepanelen. Belangrijk bij het gewicht is bovendien om te benoemen dat je ook rekening moet houden met de belasting door wind en sneeuw. Plaats je daarnaast een airconditioning op de dakkapel? Dan tel je dit ook bij het totaalgewicht.

Zonnepanelen naast de dakkapel plaatsen

Wil je zonnepanelen naast de dakkapel laten installeren? Deze optie is goed mogelijk, aangezien het gewicht in dat geval niet weegt op de dakkapel constructie. Daarbij dien je wel rekening te houden met de wijze waarop de zon draait gedurende de dag, en de schaduw die op het zonnepaneel ontstaat. Als er namelijk gedeeltes van het zonnepaneel in de schaduw terechtkomen, ontstaat er een rendementsverlies. Door een strategisch plan met specialisten te creëren, behaal je een zo groot mogelijke opbrengst uit de zonnepanelen.

Zonnepanelen op verschillende daksoorten

Wanneer je zonnepanelen rondom een dakkapel laat plaatsen, verschilt het per type dak welke mogelijkheden er zijn:

Een plat dak en zonnepanelen

Beschik je over een plat dak waarop je een dakkapel naast zonnepanelen wilt laten installeren? Bij een plat dak heb je zelf in de hand in welke richting en met welke hoek je de zonnepanelen monteert. Dit maakt dit type dak ideaal voor zonnepanelen.

Een schuin dak met een vaste hellingshoek

In ons land wonen de meeste mensen in een huis met een schuin dak. Bij een woning met een schuin dak beschik je over een vaste oriëntatie en hellingshoek. Op een schuin dak met een hellingshoek van 20 tot 60 graden leveren de zonnepanelen het meeste rendement op.

Een sedumdak en zonnepanelen

Steeds meer mensen zoeken duurzame daksoorten op die bijdragen aan een beter milieu. Een voorbeeld hiervan is een sedumdak, waarbij een laag met vetplantjes op het dak worden aangebracht waarvoor vrijwel geen onderhoud noodzakelijk is. Niet alleen draagt een sedumdak bij aan de biodiversiteit en is het een buffer voor regenwater. Ook zorgt sedum voor extra isolatie, waardoor het huis een aangename temperatuur behoudt. Zonnepanelen plaats je gemakkelijk naast de dakkapel op een sedumdak, aangezien de sedumplanten nauwelijks boven het oppervlak uitgroeien. De zonnepanelen blijven bovendien koeler door het sedumdak.

Garage of schuur met zonnepanelen

Is er rondom of naast de dakkapel geen ruimte voor zonnepanelen? Geen punt, dan is er meestal nog wel plek op een schuur of garage om van groene zonne-energie te profiteren.

Werkwijze van plaatsing dakkapel met zonnepanelen

Wanneer je een dakkapel met zonnepanelen door Hollandia Dakkapellen laat plaatsen, maken we gebruik van het volgende stappenplan:

Stap 1: Advies en een offerte op maat

Informeer bij onze experts naar de mogelijkheden voor een dakkapel met zonnepanelen. We wijzen je op de verschillende materiaalsoorten, het verstevigen van de draagconstructie en de afwerking van de dakkapel. Je bent van harte welkom in een van onze showrooms om onze verschillende dakkappellen van dichtbij te bekijken. Na een uitgebreid advies ontvang je een offerte op maat.

Stap 2: Orderbevestiging voor de plaatsing van de dakkapel met zonnepanelen

Ga je akkoord met de gedetailleerde offerte? Dan ontvang je van ons een orderbevestiging over de te plaatsen dakkapel met zonnepanelen.

Stap 3: Technische inmeting van de dakkapel met zonnepanelen

Onze experts komen bij je langs om de dakkapel technisch in te meten. Met deze precieze afmetingen zorgen we ervoor dat de dakkapel er precies zo uit komt te zien als jij voor ogen hebt. Bovendien nemen onze monteurs nogmaals tot in detail met je door hoe de dakkapel zal worden gemaakt. Zo zorgen wij ervoor dat helder en transparant is hoe de dakkapel met zonnepanelen wordt gemonteerd.

Stap 4: Verlenen van een vergunning

Is er een vergunning nodig voor de dakkapel met zonnepanelen, maar vind je het teveel tijd en inspanning kosten om dit zelf aan te vragen? Geen punt! Onze experts regelen de aanvraag voor de vergunning voor jou bij de gemeente. Zodra de vergunning verleend is, maken we een afspraak voor de plaatsing van de dakkapel met zonnepanelen.

Stap 5: Plaatsing van de dakkapel met zonnepanelen

Op de dag van plaatsing dekken onze monteurs de zolder af, verwijderen ze de dakpannen en zagen ze het dakbeschot of de dakplaten in. De materialen en afval tillen wij naar het dak door middel van een kraan, zodat je binnenshuis geen hinder ondervindt van het project. Na afloop van het project nemen we met je door welke werkzaamheden zijn verricht. Als je na afloop nog vragen hebt, staan onze experts uiteraard klaar om deze op te helderen.

Vraag een offerte aan voor een dakkapel met zonnepanelen

Nieuwsgierig wat de kosten voor een dakkapel met zonnepanelen bij jouw woning zijn? Of heb je vragen over de werkwijze van Hollandia Dakkapellen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de website of vraag een gratis offerte op maat aan.

Reactie plaatsen