Voordelen en nadelen rolluiken

Waarom zou u kiezen voor rolluiken aan uw dakkapel en waarom is zonwering aan de binnenkant niet voldoende? We leggen het u uit in dit artikel over rolluiken geïntegreerd in het overstek van een dakkapel van Hollandia Dakkapellen.

Prefab dakkapellen

Hollandia Dakkapellen maakt vooraf geassembleerde dakkapellen die in hun geheel op allerlei daken kunnen worden geplaatst. Dat wil zeggen dat alle onderdelen in de productie al in elkaar worden gezet tot en met het glas én de rolluiken; prefab dus.

Onze dakkapellen onderscheiden zich van andere dakkapellen door hun kwaliteit en hun redelijke prijs; het is niet moeilijk eenzelfde kwaliteit te vinden maar dan toch een veel hogere prijs te betalen.

Wat is een rolluik

U ziet rolluiken steeds meer aan de woningen verschijnen en weet dus wel hoe ze eruit zien maar wat zijn rolluiken eigenlijk?
Een rolluik is een verticale beweegbare afsluiting voor een raam of deur en wordt meestal aan de buitenzijde geplaatst ook in het geval van een dakkapel. Het rolluik bestaat uit kunststoffen of metalen lamellen of strippen. Deze zijn onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen de strippen tegen elkaar aanzakken wanneer het rolluik wordt neer gelaten. Bij het openen ontstaan kleine kieren tussen de strips (van boven naar beneden) afhankelijk hoever het luik wordt geopend.

In geopende stand is het luik opgerold in een kast of bak waarin ook het mechanisme zit waarmee het luik wordt geopend of gesloten. Dit mechanische kan met de hand worden bediend maar er kan ook een motor geïnstalleerd zijn zodat het openen en sluiten met een schakelaar wordt gedaan.
Een rolluik lijkt in principe dus op een rolgordijn maar het gordijn vervangen door een flexibele doch stevig luik.

Dakkapel met rolluik

Wat zijn de voordelen van een rolluik voor de ramen van een dakkapel?

Voordelen


  • Inbraakwerend: Rolluiken zijn uitstekende beveiligers tegen inbrekers. Inbrekers gaan een woning met rolluiken sneller voorbij als bij deze bij de buren niet hangen. Handig op vakantie en tegen vandalisme.
  • Verduistering: de meeste rolluiken blokkeren het zonlicht geheel waarmee je een ruimte echt helemaal donker maakt.
  • Isolatie: rolluiken hebben een uitstekende isolerende werking en besparen u al snel wat geld op de energierekening. En in de zomer houden ze de warmte buiten!
  • Geluidisolatie: geluiden van buiten worden door rolluiken ook tegengehouden waardoor u ongestoord van uw nachtrust kunt genieten of kunt werken op uw studeerkamer.
  • Privacy: wilt u echt niet dat iemand van buiten naar binnen kan kijken, ook in het donker niet, dan zijn rolluiken ideaal op een slaapkamer of elke andere ruimte.
  • Elektrisch of handbediend: beide is mogelijk maar elektrisch bediende rolluiken zijn het meest praktisch en de standaard bij ons. Verder handig mede door het feit dat deze beter bestand zijn tegen inbraak.

Nadelen?


Het is maar hoe u er tegenaan kijkt:
  • Prijzig: rolluiken zijn duurder dan zonwering aan de binnenkant van het raam of bijvoorbeeld screens maar toch kan dit niet opwegen tegen de vele voordelen van rolluiken.
  • Moeilijk te installeren: ja, wanneer u het zelf doet maar in het geval van een dakkapel doen wij dat voor u.
  • Gevoelige apparatuur: alles kan defect raken en dat geldt ook voor rolluiken maar net zo goed voor screens of andere zonwering. Reparatie is echter vrij eenvoudig uit te voeren daar wij de rolluiken in het overstek van de dakkapel monteren.

Meer informatie nodig?

Benieuwd welke opties u heeft voor uw nieuwe dakkapel? Direct een rolluik of screen mee laten monteren scheelt misschien ergernis achteraf wanneer de zonwering aan de binnenkant van het raam niet echt doet wat u verwacht.
Neem contact op met ons of kom langs in de showroom.

Gerelateerde artikelen


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51
Krina V
Door

Krina V

op 14 Jul 2020

Ik vond altijd dat een rolluik een moderne uitstraling gaf aan een dak. Ik wilde altijd eentje laten plaatsen, maar ik twijfelde aan enkele punten zoals inbraakwerend, prijs en defect raken. Deze artikel heeft antwoord op al mijn vragen gegeven, dus ik overweeg het zeker nu om ook rolluiken te plaatsen. Dank je voor het duidelijk uitleg over de voor- en nadelen.

Reactie plaatsen