Slaapkamer op zolder

Stappenplan voor een slaapkamer op zolder bouwen

 Is er een kleine op komst waardoor u meer woonruimte nodig heeft? Of bent u het zat dat de zolder enkel als opslagruimte voor vergeten spullen wordt gebruikt? Door een slaapkamer op zolder te bouwen geniet u van extra woonoppervlak in uw woning. Met een dakkapel haalt u meer ruimte en natuurlijk daglicht in huis. Bovendien stijgt de woningwaarde dankzij het laten plaatsen van een dakkapel. Hollandia Dakkapellen is gespecialiseerd in het installeren van dakkapellen in het hele land; van dakkapellen in Almere tot dakkapellen in Tilburg. Lees verder hoe u stap voor stap de zolder kunt verbouwen tot slaapkamer of neem direct contact op voor een offerte op maat. 

 

Stap 1: het voorbereiden van de slaapkamer op zolder

Voordat u begint met de zolder verbouwen tot slaapkamer, is het eerst van belang om te bedenken hoe u het ontwerp voor u ziet. Bedenk hoe u de ruimte wilt gebruiken, welke functies voor u van groot belang zijn en welke stijl u wilt bereiken. Heeft u bovendien vergunningen nodig voor het plaatsen van de dakkapel? Een dakkapel aan de achter- of zijkant is meestal vergunningsvrij, terwijl voor een dakkapel aan de voorkant meestal een vergunning nodig is. Ook dient u te bepalen hoe groot uw budget is, zodat u kunt bepalen welke opties voor u passend zijn. 

 

Stap 2: het ontwerp van de nieuwe slaapkamer op zolder

 Het ontwerpen van de nieuwe slaapkamer op zolder is een spannende uitdaging. Laat uw ideeën en wensen de vrije loop, zodat u de perfecte indeling van de ruimte kunt creëren. Houd in het oog waar u de dakkapel wilt positioneren in verband met de lichtinval. Hoeveel slaapkamers wilt u bovendien op zolder bouwen? U kunt de zolder bijvoorbeeld ook verbouwen tot 2 slaapkamers, afhankelijk van de ruimte op de bovenetage. Uw budget speelt hierbij ook een rol. Iedere slaapkamer brengt namelijk extra kosten met zich mee, zoals meer stopcontacten, dakramen, lichtpunten, deuren en wanden. Heeft u weinig plek, dan kunt u ook een stapelbed in de kinderkamer plaatsen. Is er bovendien een zoldertrap aanwezig, en komt deze al in een slaapkamer uit of op een gang? Wie een slim ontwerp realiseert, heeft zo min mogelijk valse wanden en plafonds. We raden u aan om van tevoren inspiratie op te doen bij andere zolder renovaties. Onze experts geven u bovendien graag advies over een slaapkamer maken op zolder. Dankzij onze ruime ervaring helpen wij u graag om uw visie te realiseren, zodat het ontwerp zowel praktisch als esthetisch is. 

 

Stap 3: Inspecteer de staat van de zolder

De kosten voor verbouwing van de zolder tot slaapkamer hangen met name af van de staat van de zolder. Inspecteer onder andere de staat van het dak om erachter te komen of het hout van het dakgebinte niet vervangen hoeft te worden. Is er geen houtrot aanwezig? Ook is de dakbedekking en dakisolatie van belang. Als het dak niet geïsoleerd is, dan dient dit voor de verbouwing tot slaapkamer zeker te gebeuren. U wilt immers geen last hebben van kou of vocht in de slaapkamer. De experts van Hollandia Dakkapellen geven u graag professioneel advies, zodat u weet met welke kosten u te maken krijgt. 

 

Stap 4: Het selecteren van de juiste dakkapel

Een dakkapel zorgt voor voldoende lichtinval in de nieuwe slaapkamer op zolder. Bovendien kunt u dankzij een dakkapel aangenaam staan op zolder, waardoor u graag in de ruimte verblijft. Bij een dakkapel installeren heeft u de keuze uit allerlei materialen, soorten en afmetingen. Een prefab dakkapel is voordelig en kan snel geleverd worden. Zoekt u een specifiek model als dakkapel, dan biedt een op maat gemaakte prefab dakkapel voor voldoende flexibiliteit. 

 

Stap 5: Scheidingswanden plaatsen

Nadat de dakkapel is geplaatst, is het tijd om de ruimte in te delen met scheidingswanden. Zolderwanden of zogeheten valse wanden zijn meestal van gipskarton. Deze gyproc wanden zijn gemakkelijk om te bevestigen, aangezien het materiaal vrij licht van gewicht is. Zorg er bovendien voor dat het schuine dak en het plafond ook met gyproc en eventuele muurisolatie wordt afgewerkt. 

 

Stap 6: Zoldervloer installeren

In de meeste gevallen beschikt de oude zolder over een vloer van oude houten planken. U kunt ervoor kiezen om deze houten vloer te renoveren als deze nog in een perfecte staat is. Hiervoor schuurt u de vloer af en behandelt u het oppervlak met een beits of vernis. Is er houtrot of houtworm aanwezig of is de vloer in minder goede staat, dan raden wij u aan om de vloer te vervangen. Met een extra slaapkamer gaat u de vloer namelijk veelvuldig gebruiken, waardoor het oppervlak tegen een stootje bestand moet zijn. Als afwerking van de slaapkamervloer heeft u de keuze uit tal van mogelijkheden, zoals laminaat, parket, vinyl, vloertegels of tapijt. Houd er rekening mee dat u vloerisolatie aanbrengt, zodat u minder geluidshinder ondervindt van de andere gezinsleden. 

 

Stap 7: Verlichting en elektriciteit op zolder

Een kamer op zolder maken is niet compleet zonder verlichting en elektriciteit. U wilt immers ook 's avonds en 's nachts optimaal van de slaapkamer gebruik maken. Op zolder dienen dan ook stopcontacten en lichtpunten gerealiseerd te worden. Als de installatie verouderd is, moet u de elektriciteit voor een deel of volledig vernieuwen. 

 

Stap 8: Een veilige trap naar zolder

Met een slaapkamer op zolder gaat u iedere dag op en neer op de trap. Een vaste zoldertrap is in dat geval een aanrader, aangezien een uitschuifbaar model of een vlizotrap te steil en smal zijn. Daarnaast is het handig om een toilet of kleine badkamer bij de slaapkamer op zolder te realiseren, zodat u 's nachts minder vaak van de trap gebruik hoeft te maken. 

 

Stap 9: Ventilatie in de slaapkamer

Ventileren van de slaapkamer voor frisse lucht is essentieel, zodat er een gezond en aangenaam klimaat ontstaat. Ook krijgt vocht en schimmel zo geen kans om zich op te hopen op de wanden of het plafond. U kunt kiezen voor natuurlijke ventilatie door middel van de dakkapel of mechanische ventilatie. 

 

Stap 10: Een aangename temperatuur op zolder

Aangezien de slaapkamer op zolder onder het dak ligt, krijgt u al snel te maken met temperatuurschommelingen. Zo kan het in de zomermaanden lang warm blijven in de slaapkamer, terwijl u bij koud weer graag verwarming in de kamer wenst. Plaats daarom een aantal radiatoren en een airconditioning op zolder. U kunt de airco op de dakkapel laten plaatsen, zodat deze minder ruimte inneemt. 

 

Stap 11: het creëren van kastruimte in de slaapkamer

Bij de slaapkamer is voldoende kastruimte een must. Aangezien de zolder voorheen een opbergruimte was, heeft u plek nodig om alle spullen gemakkelijk op te ruimen. Vanwege de schuine wanden en het dak op zolder, is het vaak niet eenvoudig om een reguliere kast op zolder tegen een wand neer te zetten. Door op maat gemaakte kasten te creëren, maakt u handig gebruik van eventuele loze ruimtes op zolder. 

 

Stap 12: binnendeuren voor de nodige privacy in de slaapkamer

Om van voldoende privacy en een aangename nachtrust te genieten, plaatst u binnendeuren bij de slaapkamers. U kunt hierbij kiezen voor volhouten deuren, maar ook voor schilderdeuren. 

 

Stap 13: het afwerken van de slaapkamers

Tot slot is het tijd om de slaapkamers te voorzien van het gewenste schilder- en behangwerk. Daarna maakt u van de slaapruimtes een gezellige en knusse plek met de juiste meubels, sfeerverlichting en decoratie. Kunt u niet wachten om zelf de zolder tot slaapkamer te verbouwen? Neem dan direct contact op met Hollandia Dakkapellen voor meer informatie. 

Reactie plaatsen