Scheurvorming in dakpannen

Scheurvorming in dakpannen

Wij komen regelmatig slechte dakpannen tegen: scheuren, breuken en complete stukken die eraf zijn gevallen. Dit komt vooral voor bij woningen die ouder zijn dan 30 jaar. Nu zijn er ontzettend veel verschillende soorten dakpannen maar het soort dat u hebt is niet zozeer het probleem.

De meeste dakpannen op de oudere woningen zijn gemaakt van klei. De meer recentere woningen hebben vaak dakpannen van beton en die zijn meestal niet stuk of ingescheurd. Deze dakpannen lijken dus wat robuuster te zijn maar de tijd zal het leren.

Dakpannen van klei

De dakpannen van klei van 30-50 jaar geleden zijn gefabriceerd onder allerlei verschillende condities. Het soort klei, het droogproces en de toevoegingen of eventuele coating spelen een belangrijke rol in de houdbaarheid van de dakpan.

In Nederland zijn ontzettend veel huizen snel gebouwd en de bouwkosten moesten vaak zo laag mogelijk zijn omdat onze grond al zo duur is. Daarom werd er ook bezuinigd op de dakpannen terwijl men heel goed wist hoe dakpannen beter geschikt te maken voor de Nederlandse weersomstandigheden.

Onder de weersinvloeden en de temperatuurverschillen (thermische scheuren) gaan dakpannen (en elk ander materiaal)  ‘werken’ (fysische processen). De dakpan wordt nat, neemt vocht op, dit verdampt weer, en wordt koud en heet.

De gebakken klei bereikt dan op een gegeven moment een kritiek punt waarop het breekt of inscheurt. Daardoor komt er water op uw dakbeschot dat op een gegeven moment zichtbaar zal worden binnen.

Scheurvormende dakpannen?

Nokvorsten

Check daarom regelmatig uw dakpannen en ook vooral de ‘nokvorsten’, dit zijn de halfronde dakpannen die helemaal bovenop uw dak liggen en voorkomen dat water tussen de eerste rij dakpannen aan weerzijden van uw dak kan inlopen. Als de nokvorsten ingescheurd zijn kunt u deze laten vervangen door nieuwe. Ze kunnen worden teruggelegd met flexim – een materiaal dat wij ook altijd gebruiken als we een dakkapel tegen de nok aan moeten bouwen.

Gescheurde dakpannen en nokvorsten zijn trouwens ook vaak de reden voor lekkages, zie het artikel over lekkages.

Als u een beetje handig bent kunt u gerust zelf de kapotte dakpannen terugleggen. De dakpannen liggen niet vast en zijn eenvoudig op te tillen en weer terug te leggen op de panlatten. Neen een dakpan mee naar een specialist of groothandel en zij weten welke u het beste kunt terugleggen.

Scheurvormende dakpannen?

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Marie
Door

Marie

op 12 May 2021

Wij hebben ook last gehad van scheurvorming in onze dakpannen. We hebben daarom onze dakpannen ook laten vervangen. Klei gaat nu eenmaal minder lang mee dan andere nieuwe materialen. Ook hebben we nu minder last van aanslag op onze pannen. http://deelstra.com/

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 16 Sep 2021

Mijn ouders hebben mij ook aangeraden om regelmatig mijn nokvorsten te laten checken. Je kan niet altijd zien of deze scheuren hebben of nog goed liggen. Daklekkage wil ik natuurlijk voorkomen, omdat het herstel dan nog veel meer tijd en geld kost. https://www.garantdakbedekkingen.nl/daklekkage

Reactie plaatsen