Renovatie van dakkapel

Renovatie van dakkapel

Of een renovatie van uw dakkapel de moeite waard is hangt af van een paar belangrijke factoren. Meestal komt de vraag naar renovatie pas nadat een schilder heeft gezegd dat ‘het kozijn echt niet meer te redden valt. Of de buitenbekleding is dermate slecht dat u dit het liefst zou willen laten vervangen.

Maar ook als de buitenbekleding al eens eerder vervangen is, maar het kozijn toch slecht is, moet er toch nog goed berekend worden of een renovatie wel loont. Als u vochtplekken ergens ziet zitten kan er ook een heel ander probleem spelen (zie artikel lekkages en condensatievocht).

Uw dakkapel renoveren?

Houten framewerk

Om dit verder toe te lichten: iedere dakkapel is gemaakt van een houten framewerk. De meeste oude dakkapellen hebben een plafond met een balkenlaag waartussen ooit eens isolatiemateriaal is gedaan. Vaak zijn dit ook zogenaamde ‘koude daken’. Dat is een dak waarbij de isolatie direct onder de houten dakplaat geplaatst is zonder deze eerst te isoleren.

Er zit op de dakplaat en laag bitumen, daaronder dan de balken met eventueel isolatie tussen de balken. Een koud dak zorgt ervoor dat er condensvocht kan ontstaan (thermische brug) tussen de dakplaat en het isolatiemateriaal en daardoor wordt het isolatiemateriaal nat en verliest zijn isolatiewaarde.

De wangen

Ook de wangen zijn vaak matig of slecht geïsoleerd en verkeerd opgebouwd. Het komt namelijk maar zelden voor dat het isolatiemateriaal in een oude dakkapel nog in goede staat is en op de juiste manier en volgorde gemonteerd is. Denk aan dampopenfolie en ‘thermische bruggen’.

Als we gekeken hebben naar het kozijn, de wangen (zijkanten) en het dak en de bouwwijze en het al of niet aanwezig zijn van de (juiste) isolatiematerialen is de al eerder genoemde laag bitumen nog van belang. Oudere dakkapellen hebben vrijwel nooit een EPDM dakbedekking of een groen dak (die gaan namelijk veel langer mee). Dit dak moet dan bij een renovatie ook gelijk meegenomen worden door en dakdekker en dit kost veel geld.

Uw dakkapel renoveren?

Lood

Dan is er nog het lood aan de voorzijde en de wangzijden. Ook dit zal meestal vervangen moeten worden en daarvoor moet de buitenbekleding er in ieder geval vanaf.

Renovatie is een totaalpakket

Een renovatie is dus eigenlijk nooit alleen maar even het kozijn vervangen. Of alleen de buitenbekleding o.i.d. Het wordt al snel een totaalpakket waarbij alleen het houten framewerk nog blijft staan. En geloof het of niet, zelfs dit framewerk (of raveling) kan aan een renovatie toe zijn.

Het is ook maar de vraag of er geen ondermaatse balken gebruikt zijn en of het wel mogelijk is een goed geïsoleerd dak te maken op de bestaande maatvoering van de dakbalken. Je zit namelijk vast aan de maatvoeringen van dit framewerk en kan niet altijd een dubbel geïsoleerd warm dak bouwen op een oud framewerk. Ook de wangen zullen beter en dikker moeten en dus ook hier is dan een aanpassing van het framewerk nodig.

Detailkwesties

Dan zijn er ook nog belangrijke detailkwesties:
  • hoe zit het met de hemelwaterafvoer?
  • Ligt het dak wel op afschot? Dit kan bij een renovatie vrijwel nooit alsnog op afschot gebouwd worden.
  • Is de daktrim nog bruikbaar, zit er wel een geïsoleerde achterbak op de dakkapel of vormt deze ook een koudebrug op uw dakbeschot?
  • Welke kozijnen zijn er te monteren in de maatvoering die overblijft?
  • En nog veel meer van dit soort details.

Uw dakkapel renoveren?

Economische factor

En dan hebben we het nog geen eens over de economische factor gehad. Is het verstandig te investeren in een oude dakkapel die eigenlijk nooit zo goed wordt als een volledig nieuwe?

Als het kozijn, de wangen en het dak vernieuwd moeten worden is een renovatie hooguit € 1000-€ 2000 goedkoper dan een volledig nieuwe prefab dakkapel. Maar het blijft een opgeknapte dakkapel zonder de garanties van een volledig nieuwe. Een nieuwe prefab dakkapel zit heel wat ingenieuzer in elkaar dan u wellicht denkt en er is de laatste jaren veel verbeterd in deze techniek. K

Kijkt u hier voor alle kenmerken van onze dakkapel om een indruk te krijgen welke details allemaal van belang zijn. U krijgt een volledige garantie en weet zeker dat de dakkapel die u koopt ook echt weer heel lang mee gaat. Laat u alles renoveren dan bespaart u wellicht € 1000 of € 2000 maar over 15-20 jaar kunt u weer beginnen en dan kost het nog veel meer om alles te laten opknappen of dan wel een hele nieuwe te kopen.

Kortom..

Laat uw dakkapel renoveren als u het geld echt niet kunt missen voor een nieuwe en doe dat alleen als u echt alleen maar het kozijn moet vervangen of alleen het isolatiemateriaal/dakbedekking/buitenbekleding.

Zorg dat u zeker weet dat er geen andere vochtproblemen zijn. Deze duiden namelijk op thermische bruggen en moeten echt aangepakt worden. Is er meer aan de hand dan is het eigenlijk economisch niet meer rendabel.

Hollandia dakkapellen heeft in de afgelopen 20 jaar vrijwel nooit een dakkapel gezien die na een gedegen inspectie nog zo goed was dat renovatie van slechts enkele delen een voordeel bood tegenover een nieuwe dakkapel. We zijn dan ook gestopt met het aanbieden van renovaties. We hopen echter dat u met dit artikel zelf beter kunt bepalen wat er bij een renovatie kan komen kijken zodat u een betere afweging kunt maken.

Wie weet tot ziens bij Hollandia dakkapellen!

Gerelateerd


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Marie
Door

Marie

op 06 May 2020

Wij willen ons dak binnenkort gaan renoveren en denken erover na om ook een dakkapel te plaatsen. Goed om te weten dat ik rekening moet houden met details als waterafvoer. Ik ga de mogelijkheden bespreken met mijn aannemer.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 15 May 2019

Bedankt voor deze renovatietips voor een dakkapel. Naast dat deze oud is, heb ik ook regelmatig last van lekkage. Hopelijk kan ik deze repareren zonder dat ik een nieuwe moet bouwen. Ik ga nog maar even advies vragen bij een vakman.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 17 Jan 2019

Fijn dat ik hier wat extra info kan vinden over het renoveren van daken. Mijn eigen dakkapel is ook aan vervanging of reparatie toe. Ben namelijk bang dat ik een keer lekkage krijg. Ook moet er eens naar mijn afvoer van mijn garage gekeken worden. Ga binnenkort een dakdekker bellen!

Reactie plaatsen