Klapperend rolluik dakkapel

Klapperend rolluik dakkapel

Een klapperend rolluik is niet alleen irritant, maar kan zelf ook beschadigd raken, of nog erger, geheel losraken. Heel vervelend, maar wat kunt u eraan doen?

Het rolluik

Een rolluik heeft veel voordelen, en daarom kiezen mensen ook steeds vaker voor een rolluik voor hun dakkapel(len). Een rolluik werkt isolerend (warmte en koude), zorgt voor geluidsdemping, verduistering en, ook heel belangrijk, inbraak-vertragend.
Zo houdt u zomers de warmte buiten, en voorkomt u dat er warmte verloren gaat in de winter, waardoor u behoorlijk kunt besparen op de energierekening.

Hoge kwaliteit rolluik betaalt zich uit

De genoemde voordelen heeft u alleen wanneer een kwalitatief goed rolluik is geïnstalleerd, die in een goed gesloten kast is weggewerkt, en goede geleiders.
Een van de oorzaken van een minder goed isolerend rolluik, is een bak waarin de wind vrij spel heeft. Want wanneer de wind gemakkelijk in de bak kan komen, als het rolluik naar beneden is, kan de warmte erachter, makkelijker ontsnappen.

klapperend rolluik

Hetzelfde geldt voor de geleiders, die moeten zorgen dat het rolluik soepel op en neer kan worden gelaten. Deze moeten dus ook voorkomen dat de wind vrij spel krijgt achter het rolluik.

Oorzaak klapperend rolluik

Een van de oorzaken van een klapperend rolluik, zijn versleten of beschadigde geleiders. Wanneer de lamellen te veel ruimte hebben, kunnen ze al gaan bewegen bij een lichte bries, waarna het klapperen begint.
Een andere oorzaak is, dat er wind achter het rolluik kan komen, wat eigenlijk niet zou moeten kunnen wanneer het is neergelaten, en geleiders goed aansluiten.
Het kan zijn dat het rolluik op de kierstand staat, en dus niet helemaal is neergelaten. Er blijft dan enige ruimte tussen de lamellen, zodat u kunt ventileren. Wanneer er een goede geleiding is, mag er geen wind achter het rolluik komen, ook niet bij een matige wind. Het helemaal neerlaten van het rolluik zou voldoende moeten zijn om het klapperen te stoppen.

klapperend rolluik - kierstand - ventilatiestand
Een open raam achter het rolluik, kan ook zorgen voor beweging van het rolluik, als er in de woning meerdere deuren of ramen open staan. Dit zorgt namelijk voor een te hevige trek in de woning. Het sluiten van de deur van de ruimte, zou genoeg moeten zijn om dit op te lossen.

Bediening van het rolluik

U zou het niet denken, maar de wijze van bediening kan invloed hebben op het klapperen. Een handbediend rolluik kan makkelijker worden opgetild, waardoor een stevige wind er ook vat op kan krijgen.
Dit euvel heeft u bij een elektrisch rolluik niet, omdat deze doorgaans ingebouwde optilveren hebben. Het rolluik kan niet zomaar worden opgetild door de wind, maar ook niet door een inbreker.
Daarom worden de rolluiken die Hollandia Dakkapellen levert, altijd elektrisch bediend, met behulp van een (draadloze) schakelaar.
Een bijkomend voordeel van een elektrisch bediend rolluik, is het minder snel slijten van de geleiding, omdat het rolluik altijd met dezelfde snelheid en kracht wordt neergelaten of opgehaald.

buismotor-rolluik-klapperend

Dakkapel van Hollandia Dakkapellen

Wij leveren uitsluitend geheel ingebouwde rolluiken bij onze dakkapellen. Dat betekent dat het oprolmechanisme, in het overstek is weggewerkt, en goed winddicht is afgesloten. De geleiders zijn hoge kwaliteit, wat samen met het weggewerkte mechanisme, niet zal gaan klapperen.

Ook een dakkapel met rolluik?

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe dakkapel? Wanneer u direct rolluiken laat installeren, scheelt dat behoorlijk in de kosten.
Neem contact op met ons of kom langs in de showroom.

Gerelateerde artikelen


Offerte dakkapel aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51
Reactie plaatsen