doorgezakte dakkapel

Doorgezakte dakkapel

Om een dakkapel te kunnen plaatsen moet u het bestaande dak openwerken. Dat betekent een verzwakking van de dakconstructie. Krijgt u daardoor een doorgezakte dakkapel? Niet wanneer u het plaatsen overlaat aan een professional, zoals Hollandia Dakkapellen.

Constructie van het dak en een dakkapel

Een dakkapel is een opbouw op een schuin (hellend) dak en vergroot de beloopbare ruimte onder het schuine dak. Het maakt niet uit of de dakkapel ter plekke wordt opgebouwd of dat u een prefab dakkapel laat plaatsen, er moet een gat in het dak worden gemaakt. Daarom moet vooraf de constructie van het dak bekend zijn, zodat de nodige maatregelen kunnen worden genomen om verzwakking en verzakking te voorkomen.

De meeste huizen in Nederland met een schuin dak hebben een zogenoemde sporenkap (spanten) of een gordingenkap. De sporen van een sporenkap dragen het dakbeschot en lopen van de nok van het dak schuin omlaag naar de dakvoet. Daar rusten ze meestal op steunpunten of op de muurplaat. Bij een lange dakhelling kunnen de sporen door een of meerdere horizontale spanten worden ondersteund.

sporen en gordingenkap

De horizontale gordingen (balken) van een gordingenkap rusten op de voor- en achtergevel en zo nodig op een tussenmuur of spant. Op deze gordingen liggen meestal kant en klare geïsoleerde dakplaten. Het gat voor een dakkapel zal bijna altijd een of meerdere sporen overlappen en, afhankelijk van de afstand tussen de gordingen, ook een of meerdere gordingen beslaan.

Deze aantasting van de constructie van het dak zal moeten worden opgevangen door het plaatsen van raveel-balken om de constructie te ondersteunen. Het dak zal onherroepelijk verzakken door het gewicht van de dakkapel, wanneer dit niet gebeurt.

Ga naar wat is een raveling voor meer informatie.

Oorzaken doorgezakte dakkapel

Voorgaande geeft al aan dat een slecht opgevangen dakconstructie een van de mogelijke oorzaken is van een doorgezakte dakkapel. Het komt namelijk regelmatig voor dat men vooraf de bestaande dakconstructie niet goed bekijkt en zomaar een gat in het dak maakt. Het lijkt dan in eerste instantie goed te gaan, maar na het plaatsen van de dakkapel beginnen de problemen. Het is van cruciaal belang dat u (of de aannemer) vooraf weet wat er moet gebeuren om dit te voorkomen.

Een andere mogelijke oorzaak is vaak een ondeugdelijke constructie van de dakkapel zelf, vooral bij ter plekke gebouwde dakkapellen. Zo kan men er soms onterecht van uitgaan dat een kunststof kozijn dragend kan zijn. Dat is echter niet het geval, want een kunststof kozijn moet altijd in een stevig houten stelkozijn zijn geplaatst. Verder moet de constructie van het dak en de zijkanten (wangen) stevig genoeg zijn om alle krachten op te kunnen vangen.

Ga naar constructie dakkapel voor meer informatie.

Doorgezakte dakkapel door vocht

Vocht: vijand nummer een

Wanneer alle mogelijke constructieproblemen door de juiste maatregelen zijn voorkomen, speelt vocht vaak een rol bij een doorgezakte dakkapel. Langdurige blootstelling van constructiedelen aan vocht kan deze onderdelen aantasten en verzwakken. Het gaat vaak fout bij de aansluiting van de dakkapel op het bestaande dak en door onjuist of geen gebruik te maken van de juiste dampfolie.

Bij de aansluiting van het dak en de dakkapel moet de dakbedekking voldoende ver doorlopen onder de pannen van het bestaande dak. Dit geldt ook voor de aansluiting en de afwatering aan de zijkanten en de voorkant.

Verkeerde dampfolie of onjuist geplaatste folie kan ervoor zorgen dat vocht op de verkeerde plekken condenseert, omdat het niet weg kan naar buiten.

Ga naar dampopen-folie voor meer informatie.

Informeer naar de constructie van de dakkapel

Heeft u vragen over de constructie van uw dak of een dakkapel, stel deze dan gerust. Neem contact op met ons of kom gewoon even langs. U bent altijd van harte welkom.

Gerelateerde informatie

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?

”Offerte

of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen