Afvoer regenwater van een dakkapel

Afvoer regenwater van een dakkapel

Hoe wordt het regenwater eigenlijk afgevoerd van een dakkapel? Zijn er speciale afvoeren voor afvoer van regenwater van een dakkapel? In dit artikel leggen we u het uit.

Belang van een goede afvoer van regenwater

Dat het regenwater van een dakkapel goed moet worden afgevoerd is natuurlijk belangrijk. Toch zien we soms dat het niet goed is geregeld. Het hemelwater blijft dan te lang op het dak liggen. Dit komt het materiaal meestal niet ten goede.

Misschien niet iets waar u direct aan denkt bij het aanschaffen van een dakkapel maar wel belangrijk, dus vergeet niet hiernaar te vragen.

spuwer dakkapel regenwater afvoer

Constructie van de afvoer

Het dak van een dakkapel wordt gevormd door een opstaande rand rondom, meestal op een overstek; dat deel wat buiten de eigenlijke dakkapel steekt. De rand en het dak worden bekleed met een dakbedekking. Dit kan een bitumen-dakbedekking zijn maar ook het meer duurzamere EPDM folie. De dakbedekking ligt tot over de rand waarna op de rand een zogenaamde daktrim is aangebracht.

Het dak vormt dan een bak waarin het water wordt opgevangen, dus ook van het deel van het dak boven de dakkapel. Dit kan behoorlijk wat water zijn, dus de afvoer moet voldoende snel het water kunnen verwerken.

regenwater afvoer dak badkuip

 

Het water kan worden afgevoerd door een doorvoer te maken in het overstek met b.v. een pvc-buis of een metalen pijpje. Deze z.g. spuwer wordt dusdanig gemaakt dat het water netjes naar het dak ernaast wordt geleid. Het aanbrengen alleen, van deze afvoer of afvoeren (aan beide zijden bij brede dakkapellen), is niet voldoende. Het water moet naar deze afvoeren worden geleid middels voldoende ‘afschot’.

[caption id="attachment_12515" align="aligncenter" width="796"]Afvoer d.m.v. spuwer Afvoer d.m.v. spuwer[/caption]

Afvoer regenwater en afschot van het dak

Afschot wil zeggen dat een oppervlakte een bepaalde helling heeft waardoor de ene kant lager ligt dan de andere kant. De Afschot kan worden weergegeven in procenten, b.v. 1% betekent dat de helling 1 meter afloopt over 100 meter. Voor riolering wordt het meestal aangegeven in cm of mm per meter en moet 0,5cm/m zijn. Voor het goed afvoeren van het afvalwater uit de woning is dit zeer belangrijk.

Afschot dak

Zo is het afschot van het platte dak van een dakkapel net zo belangrijk en meestal maar enkele millimeters per meter (mm/m). Voor grotere daken wordt het apart berekent omdat men rekening moet houden met de doorbuiging van het dak door het gewicht van de hoeveelheid water op het dak. Het laagste punt bevindt zich altijd aan de achterkant van de dakkapel.

dakkapel spuwer regenwater afvoer
Dus wanneer het dak te weinig of helemaal niet op afschot ligt bestaat de kans dat er te veel water op het dak blijft staan. Te veel afschot kan betekenen dat het water zich sneller verzamelt in de hoek waar de afvoer zich bevindt dan dat deze het kan afvoeren. Hierdoor bestaat de kans dat het overloopt in die hoek.

Informeer naar de constructie van de afvoer

We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden m.b.t. de afvoer van het regenwater van de dakkapel. Neem gerust contact op met ons of kom gewoon even langs. U bent altijd van harte welkom.

regenwater afvoer dakkapel

Dakkapel dak badkuip regenwater afvoer
U kunt ook altijd een offerte aanvragen wanneer u al weet wat u wilt.

Misschien ook interessant voor u.


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Marco
Door

Marco

op 21 Dec 2020

Wij hebben 8 jaar geleden dakkapellen laten plaatsen. Nu hebben we lekkage en merken we dat t afschot niet goed is. Kunnen we deze nog laten aanpassen. We hebben geen platdak dakkapel.

Marie
Door

Marie

op 29 Apr 2020

Wij hebben ook een nieuwe afvoer nodig om het water van ons dak weg te laten lopen. In ons vorige huis hebben we veel last gehad van verstoppingen in ons riool en willen dit nu graag voorkomen. Ik ga mij verdiepen in de verschillende constructies die mogelijk zijn.

Reactie plaatsen