Aftimmeren dakkapel doe het zelf

Aftimmeren dakkapel: doe het zelf of uitbesteden?

Als u een dakkapel laat plaatsen, is de laatste stap om deze van binnen te laten aftimmeren. Dit is belangrijk voor de uitstraling van uw dakkapel, maar ook voor de isolatiewaarde en levensduur. Is het aftimmeren van de dakkapel een doe het zelf klus of kunt u beter een vakman inschakelen? Hollandia geeft advies!


Wat is het aftimmeren van een dakkapel?

Als u een dakkapel laat plaatsen door Hollandia, expert in dakkapellen Nijmegen én de rest van Nederland, zullen wij in principe alleen het buitenwerk voor onze rekening nemen. Dit houdt in dat wij de dakkapel monteren en – indien gewenst – direct buitenzonwering plaatsen. Het timmerwerk binnen afronden, is optioneel. Zo is het mogelijk om deze klus te laten klaren door onze vakmannen, maar kunt u er ook voor kiezen om een ander bedrijf in te schakelen of van het aftimmeren van de dakkapel een doe het zelf uitdaging te maken!

Wat er precies moet gebeuren? Dat zijn taken zoals het aanbrengen van gipswanden en isolatiemateriaal, het plaatsen van kozijnen en het stucen van de dakkapel. Afhankelijk van het formaat van de dakkapel, kan er een tussenwand worden gerealiseerd. Zo ontstaan er twee kamers in de dakkapel. Een tussenwand is met name aan te raden als uw dakkapel 5 meter of groter is. Ook als u een dakkapel laat plaatsen met de buren, is een tussenwand noodzakelijk.


Waarom is het aftimmeren van een dakkapel zo belangrijk?

Het aftimmeren van de dakkapel is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst is een dakkapel die niet afgewerkt is, niet mooi om te zien. De dakkapel zal hierdoor geen dienst kunnen doen als extra leefruimte en zal ervoor zorgen dat de dakkapel minder waard is. Als u uw woning wilt verkopen, kan het potentiele kopers afschrikken als u geen tijd en aandacht heeft besteedt aan het aftimmeren van de dakkapel.

Een andere belangrijke reden om de dakkapel zo snel mogelijk af te timmeren, is het feit dat uw dakkapel zo goed geisoleerd is. Goede isolatie zorgt ervoor dat u zowel in de zomer als in de winter fijn kunt vertoeven in de dakkapel. U verlaagt bovendien uw energierekening. U hoeft immers minder hard te stoken om een aangename temperatuur in de dakkapel te bereiken. Naast goede isolatie, raden wij u aan om zonwering te laten plaatsen. Met name buitenzonwering is zeer effectief en makkelijk om te installeren als we bezig zijn met het afwerken van uw dakkapel aan de buitenkant.

Bent u nog niet helemaal overtuigd? Laten we dan nog een reden geven om uw dakkapel zo snel mogelijk af te timmeren. Een afgewerkte dakkapel verhoogt namelijk de levensduur van uw aanbouw. Door uw dakkapel af te werken voorkomt u namelijk lekkages en andere problemen. U zorgt er op deze manier voor dat u lang plezier heeft van uw dakkapel en dat uw dakkapel zijn waarde behoudt. Een dakkapel die is geplaatst door een vakman én professioneel is afgewerkt, zal dan ook jarenlang mooi blijven. Na ongeveer 8 jaar, is het verstandig om de dakkapel opnieuw een (kleine) onderhoudsbeurt aan de buiten- en binnenkant te geven.


Aftimmeren dakkapel: doe het zelf of niet?

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat het aftimmeren van de dakkapel van groot belang is. Nu is de vraag dan ook; is het aftimmeren van de dakkapel een doe het zelf klus? Of kunt u beter een professional inschakelen? In principe is dit afhankelijk van hoe handig u zelf bent. Als u eerder een dakkapel heeft afgetimmerd en voldoende kennis en ervaring op zak heeft, is dit wellicht een klus die u prima zelf kunt klaren. U bespaart op deze manier geld en kunt te werk gaan in uw eigen tijd en tempo.

Mocht u echter geen ervaren klusser zijn, dan raden we aan om een professioneel bedrijf in te schakelen. Zo weet u zeker dat het aftimmeren snel én goed gedaan wordt. U voorkomt op deze manier problemen in de toekomst (zoals lekkages) en zorgt ervoor dat de dakkapel zijn waarde behoudt.

Een professioneel bedrijf zal ongeveer twee dagen nodig hebben om uw dakkapel volledig af te werken. Wij raden u aan om het aftimmeren zo snel mogelijk na het plaatsen van de dakkapel in te plannen. Zo voorkomt u dat de dakkapel aangetast wordt door regen en andere (weers)omstandigheden. U zit op deze manier bovendien zo kort mogelijk in de rommel én kunt binnen de kortste keren genieten van uw nieuwe dakkapel. Na het aftimmeren is het namelijk tijd voor de leukste klus: de dakkapel inrichten!


Dakkapel aftimmeren en de kosten hiervan

Als u zich aan het oriënteren bent op een dakkapel en de prijzen hiervan, is het aftimmeren een kostenpost die u niet moet vergeten. Dit is namelijk niet in de prijs van het plaatsen van een dakkapel inbegrepen. Qua dakkapel aftimmeren en de kosten hiervan moet u rekenen op een gemiddelde tussen de 500 en de 800 euro. Dit is exclusief materiaal en extra opties zoals het plaatsen van een tussenwand.

Uiteraard geldt dat hoe groter uw dakkapel is, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. U betaalt de meeste kosten namelijk per strekkende meter. Ook het materiaal dat u kiest voor de afwerking, heeft invloed op de prijs. Bij Hollandia raden we u aan om uw wensen op papier te zetten en aan ons voor te leggen. Zo kunnen wij advies op maat geven en een offerte opstellen. Zo weet u precies waar u aan toe bent.


Besparen op aftimmeren dakkapel door voor doe het zelf te kiezen?

U kunt besparen op het aftimmeren van uw dakkapel door voor doe het zelf te kiezen. U betaalt op deze manier namelijk geen arbeidskosten. Houd er echter wel rekening mee dat u al gauw een paar dagen bezig zult zijn met het afwerken van de dakkapel. Ook lijkt het misschien slim om op deze manier te besparen, maar is het wel belangrijk dat u weet waar u mee bezig bent. Zo niet, dan kunnen er lekkages en andere problemen ontstaan die op den duur juist geld kosten.

Hoe u wel kunt besparen op de dakkapel aftimmeren en de kosten hiervan? Dat is door het aftimmeren te laten uitvoeren door dezelfde partij die de dakkapel komt zetten. Veel bedrijven bieden korting als u de volledige klus door hun laat klaren. Eventueel kunt u er ook voor kiezen om een deel van het werk uit te besteden en bepaalde klussen (zoals het stucwerk) zelf uit te voeren. Een andere optie is om samen met uw buren een dakkapel te laten plaatsen én aftimmeren. Ook op deze manier is het soms mogelijk om een korting te krijgen.


Tips voor het aftimmeren van de dakkapel

Of u het aftimmeren dakkapel nu doe het zelf wilt uitvoeren of een professional inschakelt: zorg ervoor dat u eerst een plan maakt voordat u aan de slag gaat. Bedenk waarvoor u de dakkapel wilt gebruiken en aan welke eisen deze moet voldoen. Als u de dakkapel als inloopkast wilt gebruiken, is het handig om extra opbergruimte te creëren. Laat onder de knieschotten bijvoorbeeld deurtjes monteren.

Als u de dakkapel als badkamer wilt gaan gebruiken, moet u rekening houden met de waterleiding. Let ook goed op welke plekken u ramen laten plaatsen en wat voor soort ramen dit worden. Wilt u vooral genieten van extra licht en een ruimtelijk effect? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van een dakkapel met glazen dak. Een andere optie is om een deur in uw dakkapel te laten plaatsen. Op deze manier is het mogelijk om een Frans balkon aan uw dakkapel vast te maken.

Door voordat u de dakkapel laat plaatsen en aftimmeren goed na te denken over uw wensen, voorkomt u extra aanpassingen en kosten achteraf. Vergeet tot slot niet om voordat u begint met klussen, te informeren naar de mogelijke bouwvergunningen bij uw gemeente. In sommige gemeentes is het verplicht om een vergunning aan te vragen voor een dakkapel.

Tot slot heeft het plaatsen van een dakkapel invloed op uw opstalverzekering. Neem dus ook even contact op met uw verzekeraar voordat u aan de slag gaat!


Meer informatie over een dakkapel aftimmeren doe het zelf

Wilt u meer informatie over een dakkapel aftimmeren doe het zelf of toch een professioneel bedrijf inschakelen? Bij Hollandia voorzien we u graag van een persoonlijk advies. Wij kunnen u meer vertellen over de voor- en nadelen en een offerte op maat toesturen. Zo kunt aan de hand van de offerte, uw keuze maken. Bent u benieuwd naar ons werk? Zowel online als in onze showroom vindt u verschillende voorbeelden van dakkapellen die wij reeds geplaatst hebben. Zo krijgt u een goed beeld van onze werkwijze en van hoe een dakkapel er bij u thuis uit kan komen te zien!


Waarom kiezen voor Hollandia?

Hollandia is een familiebedrijf met een ruime ervaring. Al jarenlang houden wij ons bezig met het plaatsen en aftimmeren van dakkapellen door heel Nederland. Wij werken hierdoor snel, vakkundig en met oog voor detail en kwaliteit. Ook service en betrokkenheid bij onze klanten hebben we hoog in het vaandel staan. Wij vinden het belangrijk dat de dakkapel voldoet aan al uw wensen én een plek wordt die uw woongenot verhoogt. Voor meer informatie of om een vraag te stellen, kunt u altijd contact opnemen met ons team!

Reactie plaatsen