Zolder dakkapel

De zolder van een woning is vaak een donkere, nauwelijks beloopbare ruimte die alleen als opslagplaats wordt gebruikt. Echter, je kunt deze ruimte ook omtoveren in een nieuwe slaapkamer, studeerkamer of hobbykamer door er een zolder dakkapel in te laten zetten. Dit zorgt direct voor meer ruimte, verse lucht en licht. Welke opties zijn er allemaal en wat zijn de kosten?

Voor- en nadelen van een zolder dakkapel

Bij een zolderrenovatie is een dakkapel laten plaatsen een voordelige keuze, aangezien het voor veel meer daglicht en verse lucht zorgt. Daarnaast betekent een zolder met dakkapel dat je meer uitzicht naar buiten hebt, meer dan bij een dakraam het geval is. Het grootste voordeel is daarentegen de ruimte die je wint onder het schuine dak, waardoor je ook hier rechtop kunt staan. Je kunt met de opties spelen, bijvoorbeeld door één grote dakkapel te laten plaatsen of juist te kiezen voor een zolder met twee dakkapellen die los van elkaar staan.

Aan de andere kant kan de kostprijs van een dakkapel op zolder een nadeel zijn. Dit is namelijk wel twee tot drie keer duurder dan het laten plaatsen van een dakraam, zeker als je nog voor extra isolatie en speciale materialen kiest. Ook moet je nadenken over de afvoer van regenwater, dakbedekking en plaatsing. Hier komt ook nog onderhoud bij na de plaatsing van de dakkapel, aangezien de dakgoot kan verstoppen, een plat dak kan gaan lekken en de dakkapel kozijnen vies kunnen worden.

Opties met een zolder dakkapel

Vorm

Qua vorm zijn er verschillende opties voor een dakkapel. Je kunt bijvoorbeeld een dakkapel met een plat dak nemen, maar er zijn ook constructies met een verhoogde nok, zadeldakkapellen en sleepdakkapellen. Door deze verschillende mogelijkheden kun je iets kiezen dat helemaal bij de stijl van je huis past.


zolder verbouwen - functie spanten opvangen

Materiaal

Voor de bekleding van een dakkapel zijn er veel mogelijkheden. De meest gebruikte materialen zijn hout, kunststof en polyester, maar daarnaast kun je ook kiezen voor het duurzame zink en trespa, wat onderhoudsvrije en duurzame materialen zijn.

zolder verbouwen - verwijderen tussenmuren of wanden

Constructie

Daarnaast kun je kiezen tussen twee constructietypen, namelijk prefab of maatwerk. Bij een prefab dakkapel wordt de dakkapel van tevoren in een fabriek geproduceerd, waarna het in een dag op je dak geplaatst kan worden. Het is een financieel voordelige keuze en hoeft niet veel tijd te kosten. Je kunt ook kiezen voor een dakkapel op maat, waardoor het een unieke, gepersonaliseerde constructie wordt. Echter, dit kost wel meer tijd en geld door de extra arbeidsuren die erin gaan zitten.


zolder verbouwen - extra loopruimte bepalen

Ramen en zonwering

Je kunt zelf bepalen hoeveel en hoe groot de ramen in je dakkapel moeten zijn. Hiervoor zijn verschillende materialen beschikbaar en voor extra isolatie kun je nog kiezen voor HR++-glas. Dit gaat warmteverlies tegen en zorgt zo voor lagere energiekosten en een hogere waarde van je huis. Daarnaast is het verstandig om zonwering te plaatsen, omdat het in de zomer op zolder erg warm kan worden.


zolder verbouwen - plafond dakkapel gelijk trekken met bestaand plafon


Kosten van een zolder dakkapel

De kosten van een dakkapel op zolder hangen af van de keuzes die je hierbij maakt, zoals de keuze voor een prefab constructie of juist een dakkapel op maat. Tevens heeft de grootte van de dakkapel veel invloed op de prijs, aangezien de kosten van een dakkapel van zes meter inclusief montage veel hoger zijn dan een constructie van slechts twee meter.

Wilt u ook meer ruimte? Lees hier meer over welke ruimtewinst u kunt verwachten. Graag tot ziens bij Hollandia dakkapellen.

Gerelateerde informatie  • Offerte aanvragen

    Wilt u direct een offerte aanvragen?


    Offerte dakkapel aanvragen
Reactie plaatsen