landelijke dakkapel plaatsen

Landelijke dakkapel plaatsen

Wat is een landelijke dakkapel en waarom willen mensen die graag? Vragen waar we antwoord op geven in dit artikel.

Waarom een dakkapel plaatsen?

Dakkapellen zijn niet voor niets nog steeds populair en de vraag naar dakkapellen stijgt nog steeds. Deze is het afgelopen jaar vooral gestegen door de Covid-maatregelen, waardoor veel mensen thuis moeten werken. Daarvoor is dan wel een passende ruimte nodig en niet iedereen heeft die ruimte om rustig te kunnen werken. Het groter maken van de zolderkamer met een dakkapel is dan een goede oplossing.

Maar wat voor dakkapel moet u dan kiezen, want er zijn zoveel mogelijkheden bij verschillende aanbieders en aannemers.

kleine landelijke dakkapel plaatsen

Wat is een landelijke dakkapel?

Een vraag die steeds meer mensen stellen die op zoek zijn naar een passend dakkapel, want men wil een dakkapel die past bij de woning.

Een landelijke dakkapel is een dakkapel met een uitstraling die past bij een landelijke omgeving waarin een woning staat. Deze dakkapellen hebben vaak meer detaillering in de afwerking, zoals ramen met roeden en een speciale vorm.

Op een landelijk gelegen woning met een pannendak of rieten dakbedekking, zal een moderne en strakke dakkapel niet echt mooi lijken. Een dakkapel met een schuin dak, met dezelfde dakbedekking zal veel meer tot zijn recht komen. Zo’n dakkapel geeft de woning dan veel meer uitstraling, wat niet wil zeggen dat een strak dakkapel nooit een goed idee is voor dit soort woningen. Wanneer de grootte, kleuren en afwerking goed gekozen zijn, kan een moderne dakkapel het geheel toch een mooie uitstraling geven.

Prefab of ter plaatse gebouwde landelijke dakkapel?

Dat is ook een veel gestelde vraag, want wat is beter of goedkoper? Een vooraf gebouwde dakkapel of een dakkapel die door een aannemer ter plaatste wordt gebouwd? Een en ander hangt af van de gebruikte materialen en natuurlijk de arbeidsuren.

Laten we ervan uitgaan dat een prefab dakkapel in principe goedkoper is, echter alleen wanneer de fabrikant vaker op maat gemaakte dakkapellen maakt. Bij het produceren van prefab dakkapellen is het belangrijk dat de fabrikant flexibel kan inspelen op wensen van de klant en zo de materialen en het personeel kan inzetten die nodig zijn. Hiervoor is dan wel een goede productiehal nodig waar alles direct beschikbaar is of in ieder geval binnen korte tijd aanwezig kan zijn.

Ter plaatse bouwen van een dakkapel is altijd een dure aangelegenheid, omdat een aannemer alles ter plekke moet maken en meer voorzorgsmaatregelen moet nemen.

landelijke dakkapel constructie

Materialen landelijke dakkapel

De gebruikte materialen bepalen voor een deel de prijs van een dakkapel, waarvan natuurlijke materialen als hout soms goedkoper zijn, maar ook meer onderhoud vergen. Hout geeft een dakkapel een natuurlijke uitstraling, maar dat is met kunststoffen ook mogelijk. Er zijn kwalitatief hoogwaardige kunststoffen met een zogenoemde houtlook, die een natuurlijke houtstructuur nabootsen die niet van echt te onderscheiden is. Deze kunststoffen kozijnen, panelen en boeien vergen een minimum aan onderhoud. Voor de eigenlijke bouwconstructie gebruikt men meestal hout, omdat bijvoorbeeld een stalen constructie een behoorlijk gewicht vormt.

Voorbereidingen plaatsen landelijke dakkapel

Welke vorm u ook kiest, prefab of ter plaatste bouwen van een landelijke dakkapel, de voorbereiding moet goed zijn en tot in de puntjes zijn uitgewerkt. Vooraf moet precies bepaald worden welke maatregelen er getroffen moeten worden om de dakkapel door het dak te kunnen laten dragen.

In het geval u kiest voor een prefab dakkapel, moet u vooraf ook een keuze maken voor onder andere:

  • Grootte, breedte en hoogte.
  • Indeling en hoeveelheid ramen.
  • Grootte van het overstek.
  • Zonwering: screens, rolluiken of jaloezieën (weggewerkt in overstek)
  • Materiaal kozijnen, panelen, wangen en overstek.
  • Dakbedekking
  • Afwerking ramen: roeden, draai- of kiepramen.

Let wel, over de meeste van deze zaken moet bij een ter plaatse te bouwen dakkapel ook vooraf een beslissing genomen worden, maar soms kunnen dingen tijdens het bouwen nog aangepast worden.

Een ander punt is de eventuele vergunning die nodig is om een dakkapel te mogen plaatsen. Dit kunt u voor deel zelf bepalen door naar het omgevingsloket te gaan. Daarnaast is het belangrijk te informeren bij uw gemeente naar eventuele aanvullende regels.

Lees alles over de werkzaamheden in het artikel dakkapel plaatsen.

Meer weten over landelijke dakkapellen?

Heeft u nog vragen over de plaatsing van een kant en klare landelijke dakkapel voor die extra slaapkamer op zolder? Neem dan even contact op met ons of kom eens langs in een van onze showrooms. We kunnen u dan uitgebreid informeren.

Gerelateerde artikelen

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen voor een landelijke dakkapel?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51

Ga naar:

Reactie plaatsen