Houten dakkapel

Houten dakkapel

Wat is een houten dakkapel eigenlijk? Hollandiadakkapellen kan ook een houten dakkapel leveren en monteren. Hierin zijn meerdere mogelijkheden.

Omdat wij ook garantie en service moeten geven gedurende lange tijd zijn wij gestopt met de levering van bepaalde houtsoorten en materialen omdat na lange ervaring telkens weer bleek dat klanten ontevreden waren over sterke werking van hout, scheuren enz. Hout is een natuurproduct en echt goed hout is onbetaalbaar en nauwelijks nog te krijgen.

Vanuit onze (sterk technische) achtergrond hebben wij hebben dus gezocht naar acceptabele en betaalbare alternatieven om toch aan de vraag te kunnen voldoen.

Weet wat u koopt ...

De zogenaamde ‘merantie’ houten dakkapellen bestaan overigens niet. Het zijn traditionele dakkapellen, gebouwd van vuren hout met een merantie kozijn en merantie multiplex platen aan de buitenzijde. Weet dus wat u koopt en verdiep u in de offertes. Hout is een prijsdumpmarkt geworden en een goedkopere offerte betekent maar 1 ding: bezuinigen op materiaal- en bouwkwaliteit. Hieronder een klassiek voorbeeld van een houten dakkapel: houten stijl- en regelwerk en een balkenlaag waartussen minerale wol komt. Vaak krijgt u hiermee een 'koud dak' (isolatie van onderop) waardoor er op een gegeven moment condensvorming optreedt door temperatuurverschillen aan de buitenzijde van de dakplaat en aan de onderzijde ervan.

Houten dakkapel goedkoop

Houten dakkapel: materiaal wangen, boeidelen en front:

Garantieplex WBP = merantie multiplex (10 jaar garantie). Zonder meerprijs te leveren  t.o.v. de geoffreerde prijs van een kunststof dakkapel. Dit wordt in een grondverf afgeleverd.

Hollandia dakkapellen levert alleen ramen van industriële kwaliteit:
  • Leverancier Bruschke, Haarlem, KOMO gecertificeerde timmerfabriek, merantie kozijnen (10 jaar garantie). Dit is dan verdiept profiel en draaikiep systeem net als kunststof.
  • Hebo houten kozijnen, prijzen en kwaliteit vergelijkbaar met Bruschke.
  • Duitse houten ramen, vlak profiel, naar buiten draaiend, meerprijs ongeveer de helft van leverancier Bruschke.

Houten dakkapel

Hout mooier dan kunsstof?

Vindt u hout eigenlijk veel mooier dan kunststof? Dan bent u niet de enige maar heel veel consumenten weten dit niet:

Beschermd natuurproduct


Hout is een beschermd natuurproduct geworden en het echte goede hout (van oude bomen) mag al vele jaren niet meer verhandeld worden. De term ‘hardhout’ zegt dan ook niet veel. Het gaat om de duurzaamheidsklasse van hout. Vroeger werden oude bomen gekapt en het hout zeer lang en goed gedroogd, nu gaat relatief jong hout in droogmolens om zo snel mogelijk de markt op te kunnen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van hout.

Kwaliteit verschilt


Een ‘houten dakkapel’ is vrijwel altijd een dakkapel met ‘meranti’ kozijnen en een houten buitenzijde gemaakt van meranti garantieplex platen (geperst hout). De kwaliteit van deze kozijnen verschilt enorm en dus ook de inkoopprijs. Zo kan een houten kozijn goedkoper zijn dan een kunststof kozijn of veel meer kosten. En daar zijn goede redenen voor. Vraag uzelf af waarom dat zo is.

Kwaliteit geleverd?


Het kozijn kan zelf gemaakt worden (meestal geen voorbode van kwaliteit) of ingekocht worden bij een gespecialiseerde timmerfabriek. Zorg dat u weet wat er gebruikt wordt en hoe het geleverd wordt: in de grondverf of afgelakt – en is dit goed gedaan? Goed schilderen is ook een vak apart en veel minder simpel dan menigeen denkt!

Randsealer


Houten buitenzijde (multiplex of garantieplex): zijn de randen wel met randsealer gedaan – 10 tegen 1 dat dit NIET het geval is dus grote kans op zwelling van de onderzijden.

Schilderwerk!


De buitenzijde moet eigenlijk minimaal eens in de 5 jaar geschilderd worden. Vooral de onderzijde van het boeideel en de wangen kunnen opzwellen voor vochtinwerking. Voor het kozijn geldt zelfs officieel: om het jaar de liggende delen nakijken en schilderen, de rest ook minimaal eens in de 5 jaar. Bent u te laat dan is uw kozijn niet meer te redden.

Doe het zelf?


‘Ik schilder het wel eens in de zoveel jaar zelf’. Wees eerlijk, dat gebeurt waarschijnlijk toch niet. En als u het wel doet: wees voorzichtig, een dakkapel staat op toch echt op een hele vervelende plek om te moeten schilderen!

Vraag advies aan de specialist

Indien u meer informatie wilt kunt u het beste een uitgebreide offerte aanvragen zodat u ook de houten dakkapel met die van kunststof kunt vergelijken.

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen

Gerelateerde informatie:

Reactie plaatsen