Dak uitbouw kosten

Dak uitbouw kosten

Door middel van een dakuitbouw, oftewel een opbouw op een uitbouw, kun je meer woonruimte creëren op een efficiënte manier. Je gebruik zo namelijk je huidige uitbouw voor de opbouw om extra ruimte op een bovenverdieping te maken. Hierbij wordt meestal een hele extra verdieping toegevoegd op het dak van de uitbouw, waardoor veel extra ruimte beschikbaar komt. Dit kun je weer gebruiken voor allerlei doeleinden, zoals voor een sportkamer of studeerkamer, maar ook als je een gezinsuitbreiding verwacht.

In dit artikel gaan we in op de voordelen van een dakuitbouw en wat er mogelijk is voor platte en schuine daken. Daarnaast kom je te weten of je voor dit project een vergunning nodig hebt, en welke kosten eraan verbonden zijn. Hoe gaat een opbouw op een uitbouw verder precies in zijn werk, en wat kan Hollandia Dakkapellen voor jou betekenen?

Wat is een opbouw op een uitbouw?

Een opbouw op een uitbouw wordt ook wel een dakuitbouw genoemd en is vergelijkbaar met een dakopbouw op het dak van een huis. Het gaat hierbij namelijk om een dakuitbouw maken, maar dan op een uitbouw in plaats van op het dak van je huis. Een uitbouw is een constructie die aan een bestaande woning gebouwd wordt, waardoor het als een verlengstuk dient en aanzienlijk extra ruimte creëert. Zodoende dient een dakuitbouw ook als verlengstuk aan je huis, maar dan niet op de begane grond, maar een verdieping hoger. Om ervoor te zorgen dat deze uitbouw verbonden is met de rest van de woning, wordt er meestal een gevel doorgebroken. Ook kan er een gat in de verdiepingsvloer worden gemaakt in het geval van een opbouw op een plat dak.

Door je dak uit te bouwen, en dus een opbouw op je uitbouw te realiseren, zorg je voor veel extra ruimte. Deze ruimte kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een extra slaapkamer, wat van pas komt bij een gezinsuitbreiding. Daarnaast kun je er een badkamer van maken of juist een studeerkamer als je meer thuis gaat werken. Er zijn talloze mogelijkheden voor de functie van deze extra ruimte op de bovenverdieping. Een voordeel hierbij is dat je geen extra ruimte van je tuin hoeft op te geven.

Een opbouw op een uitbouw, en dus je dak uitbouwen, wordt meestal gedaan bij een uitbouw met een plat dak. De meeste uitbouwen hebben ook een plat dak, waardoor het vaak makkelijk is om een dakuitbouw te realiseren. Indien jouw huis in zijn geheel een plat dak heeft, kun je er ook voor kiezen om een hele nieuwe verdieping te bouwen. Met beide opties creëer je overigens meer ruimte zonder hierbij ruimte rondom je huis te verliezen aan bouwgrond.

Wat zijn de voordelen van een dakuitbouw?

Een dak uitbouwen op een bestaande uitbouw is geen hele ingrijpende verbouwing, maar het biedt wel diverse voordelen voor jou als huiseigenaar. Je kunt onder andere van de volgende voordelen genieten door deze verbouwing.

Extra ruimte

Zonder dat je ruimte verliest in je tuin creëer je met een opbouw op je uitbouw veel extra ruimte, namelijk net zoveel als de uitbouw eronder. Met deze extra ruimte kun je vervolgens doen wat je wil, wat soms zelfs betekent dat je niet hoeft te verhuizen.

Veel mogelijkheden

Een dakuitbouw kan daarnaast ook helemaal gebouwd worden naar jouw smaak en de stijl van je woning. Hierdoor wordt het echt een geheel en past de opbouw helemaal bij de rest van je huis, zeker als je woning dan ook nog helemaal een gelijke hoogte heeft. Op deze manier lijkt het alsof de uitbouw met opbouw er altijd al heeft gestaan. Bovendien kun je met een dakuitbouw allerlei wensen realiseren, zoals grote ramen, waardoor je meer lichtinval krijgt in huis.

Hogere woningwaarde

Ten slotte zorgt een opbouw vaak voor een hogere waarde van jouw woning, wat van pas komt als je je huis gaat verkopen. Immers krijgt je huis zo een groter woonoppervlak, waardoor het aantrekkelijker is voor de huizenmarkt en je huis in een hogere prijsklasse terecht komt. Daarom is een opbouw op je uitbouw een goede investering. Over het algemeen geldt dat een dakuitbouw plaatsen een goede investering is, als de vierkante meterprijs in jouw wijk hoger is dan 2.500 euro.

Welke opties zijn er voor een opbouw op een uitbouw?

Er zijn verschillende opties als je kiest voor een dakuitbouw, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen platte daken, daken met één schuine zijde en daken met twee schuine zijden.

Dakuitbouw op een plat dak

In de meeste gevallen heeft een uitbouw een plat dak, waardoor het ook eenvoudig is om de eerste verdieping door te trekken over de bestaande uitbouw met een opbouw. Hierdoor wordt veel extra ruimte gecreëerd, waardoor de beloopbare oppervlakte in huis significant toeneemt. Er zijn veel opties als je kiest voor een dakuitbouw op een plat dak, zoals een volledige of juist een gedeeltelijke opbouw. Verder kun je keuzes maken op het gebied van materiaal en extra's, zoals grote ramen, en zijn er opties omtrent het dak van de opbouw. Immers kun je er weer een plat dak op laten maken, maar ook kiezen voor een hellend dak. Zo kun je de opbouw helemaal aanpassen aan de stijl van jouw woning, waardoor het één geheel wordt.

Daarnaast komt een groen dak steeds vaker voor, wat voor extra kleur zorgt aan de buitenkant van je woning. Op deze manier draag je tevens bij aan een schonere lucht in jouw leefomgeving, omdat een groen dak CO2 uit de lucht opneemt. Daarnaast absorbeert het dak zo regenwater, dempt het geluid van buiten naar binnen en andersom, en verlaagt het de omgevingstemperatuur. De waarde van je woning stijgt ook door het laten plaatsen van een groen dak.

Dakuitbouw met één schuine zijde

Het is ook mogelijk om een dakuitbouw te plaatsen met één schuine zijde, waarbij het schuine dak op de opbouw tegen het huis aanloopt. Hierdoor lijkt het alsof de opbouw en uitbouw eronder altijd al bij het huis hebben gehoord en er wordt zo meer ruimte verkregen onder het dak. Soms wordt er hierbij ook voor gekozen om de muur op te hogen, waardoor er nog meer ruimte ontstaat. Bij deze optie wordt er wel minder extra ruimte gecreëerd dan bij een opbouw met een plat dak. Daarentegen zijn de kosten daardoor ook weer lager.

Veel mensen vinden het aanzicht van een opbouw met een schuin dak mooier, omdat de opbouw zo door kan lopen in het bestaande dak. Hierbij kunnen bijvoorbeeld dezelfde kleur dakpannen gebruikt worden en dezelfde manier van afwerking, waardoor de uitbouw met opbouw amper te onderscheiden is van de rest van het huis. Aan de andere kant zit je wel met een schuin deel, waardoor er minder mogelijkheden zijn bij de indeling van de ruimte, en de waardestijging van je huis minder groot zal zijn.

Dakuitbouw met twee schuine zijden

Ten slotte is de laatste variant van een opbouw op een uitbouw het laten bouwen van een opbouw met twee schuine zijden. In dit geval lopen de twee zijden in een puntvorm langs de muur van je huis. Ten opzichte van een opbouw met een plat dak lever je wel een paar vierkante meters in, maar het zorgt nog steeds voor een hoop extra ruimte. Overigens kan het zo zijn dat twee schuine dakvlakken een vereiste zijn vanuit de gemeente waar je woont, waardoor je in je keuzes beperkt bent.

Een architect moet er meestal aan te pas komen om na te gaan wat voor soorten opbouw er mogelijk zijn voor jouw uitbouw. Hiervoor moeten namelijk verschillende regels en richtlijnen gecontroleerd en nageleefd worden. Zo kan tevens worden nagegaan welke eisen de gemeente stelt aan de uitbouw van jouw woning, bijvoorbeeld ter bescherming van het aanzicht van een wijk of om wildgroei te voorkomen. Het is belangrijk om van al deze eisen en restricties op de hoogte te zijn voor je een dakuitbouw laat plaatsen.

Aanbouw vs. uitbouw met verdieping: Wat zijn de verschillen?

Bij het verbouwen van jouw huis kan het interessant zijn om een aanbouw of uitbouw met een verdieping te laten plaatsen. Echter, wat is het verschil tussen deze opties? Kies je voor een aanbouw, dan kies je voor een extra ruimte bij je huis die eventueel verbonden is aan je huis door middel van een duur, maar ook helemaal los kan staan. Dit wordt veel gedaan bij de bouw van bijkeukens, garages en serres. Je kunt ook een verdieping op de aanbouw laten bouwen, waardoor je niet alleen meer een bijkeuken, garage of serre hebt, maar ook nog een extra kamer erboven.

Aan de andere kant is een uitbouw echt een verlengstuk van je huis, bijvoorbeeld om de keuken te verbouwen en vergroten of een studeerkamer te creëren. Ook hierbij is het aantrekkelijk om een extra etage toe te voegen, om je woonruimte nog groter te maken zonder dat je extra ruimte om je huis heen moet inleveren. Het is zelfs mogelijk om twee etages te laten bouwen op je uitbouw voor een nog groter effect.

Kiezen voor een opbouw op maat of prefab?

Bij een dakuitbouw kun je kiezen voor een prefab opbouw of een opbouw op maat. De eerste optie is tegenwoordig erg populair, omdat een opbouw in dit geval uit kant-en-klare delen wordt aangeleverd. Deze elementen kunnen dan direct geplaatst worden, waardoor de bouw snel gerealiseerd kan worden en er zo min mogelijk overlast wordt veroorzaakt. Hierdoor is het ook een goedkope optie. Echter, je zit hierbij meestal wel vast aan standaard maten en de prijs kan flink omhooggaan als je hiervan afwijkt. Tevens zijn de keuzes qua bekleding en gevelstenen vaak beperkt, waardoor het geheel misschien niet helemaal bij jouw woning en wensen past.

Je kunt daarom ook kiezen voor een opbouw op maat, waarbij alles ter plekke opgebouwd wordt en helemaal aansluit bij jouw woning en stijl. Dit maakt het ontwerp veel flexibeler en de opbouw kan helemaal opgeleverd worden zoals jij het voor ogen hebt. Zo zijn er ook meer opties qua afwerking, vorm en materiaalgebruik. Hier tegenover staat dat het prijskaartje een stuk hoger is. Bovendien moet er goed gekeken worden naar de fundering van je uitbouw en of deze het gewicht van een opbouw van steen bijvoorbeeld aankan. Je kan hiervoor altijd een expert inschakelen om te kijken welke mogelijkheden er zijn en wat de beste keuze is.

Heb je een vergunning nodig voor een dakuitbouw?

Voor het plaatsen van een opbouw op je uitbouw moet je vrijwel altijd een vergunning aanvragen, namelijk een omgevingsvergunning. Om deze vergunning toegekend te krijgen, moet je aan een aantal eisen voldoen, en je vraagt het aan bij de gemeente waar je woont. Houd er rekening mee dat het aanvragen en toegekend krijgen van een omgevingsvergunning een aantal weken of maanden kan duren. Bovendien kan de gemeente de termijn nog verlengen als ze meer tijd nodig hebben om de aanvraag te verwerken. De officiële termijn voor een omgevingsvergunning is acht weken, maar kan nog met zes weken verlengd worden.

Voor het starten van een procedure voor een omgevingsvergunning moet je allerlei gegevens aanleveren, zoals persoonlijke gegevens, gegevens over de opbouw en een bouwtekening. Verder heeft de gemeente vaak ook een bouwkostenschatting en constructieberekening nodig, waarnaast je mogelijk nog andere gegevens moet aanleveren. Houd daarnaast met de volgende zaken rekening als jij een dakuitbouw wilt realiseren.

Bestemmingsplan

Allereerst moet jouw dakuitbouw voldoen aan het bestemmingsplan, waarin voorschriften van de gemeente staan voor het gebied waarin jouw woning staat. Hierin staat onder andere of er kantoorpanden en huizen gebouwd mogen worden op een bepaalde locatie en hoeveel er mogen komen. Daarnaast staat in het bestemmingsplan ook op welke manier de gebouwen in een gebied gebruikt mogen worden. Als jouw opbouw niet voldoet aan de eisen in dit plan kun je ook geen vergunning krijgen van de gemeente.

Welstandscommissie

De Welstandscommissie moet tevens jouw opbouw goedkeuren en dit gaat over het uiterlijk van de dakuitbouw. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op het uiterlijk van gebouwen, en welke materialen en kleuren er wel en niet gebruikt mogen worden, waardoor het aanzicht van een wijk wordt beschermd. Het is dus handig om te kijken naar andere woningen in jouw buurt, of er al een opbouw geplaatst is, en of jouw opbouw hierop moet lijken.

Trendsetterbeleid

In sommige gemeenten is er sprake van een trendsetterbeleid, wat van toepassing is als jij de eerste in een wijk bent die een opbouw wil plaatsen. In dit geval moet de rest van de buurt zich vaak aan jouw verbouwing aanpassen als ze in je voetstappen volgen. Omdat er dan nog geen richtlijnen vastgesteld zijn, kan het zo zijn dat de gemeente extra kritisch is over jouw opbouw. Immers zal de rest van de wijk zich aan deze trend moeten houden.

Wat zijn de dakuitbouw kosten?

Gemiddeld gezien kost een standaard dakuitbouw 2.000 euro per vierkante meter. Zo kost een opbouw van 30 vierkante meter ongeveer 60.000 euro, inclusief afwerking. Toch is dit slechts een ruwe schatting, aangezien er allerlei factoren zijn die de prijs van een opbouw op een uitbouw beïnvloeden. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen een prefab opbouw en een opbouw op maat. Daarnaast kost een omgevingsvergunning aanvragen geld, wat ook wel legeskosten genoemd wordt. Deze legeskosten bedragen vaak tussen de twee en vier procent van de totale kosten.

Verder worden er kosten gerekend voor bepaalde materialen, zoals hout, kunststof, beton of staal. Als je een architect inschakelt, kost dit gemiddeld tussen de 1.200 en 1.800 euro voor bouwtekeningen. Het grootste deel van de kosten van een opbouw zijn voor de aannemer, wat 70 tot 80 procent van de kosten bedraagt. Het prijsvoorbeeld van hierboven is enkel voor een standaard, prefab opbouw. In bepaalde gevallen zijn de dak verbouwen kosten namelijk hoger, bijvoorbeeld:

    Bij het laten plaatsen van een schuin dak;

    als je kiest voor een groen dak of je opbouw combineert met zonnepanelen;

    als er een dragende gevel moet worden verwijderd;

    als je tuin moeilijk te bereiken is;

    indien de dakconstructie niet stevig genoeg is voor de opbouw en verstevigd moet worden.

In deze situaties kan de verbouwing veel duurder uitpakken, zeker als de bestaande constructie verstevigd moet worden om het extra gewicht te kunnen dragen. Ook het type materiaal speelt een grote rol bij de totale dakuitbouw kosten. Hierbij zijn kunststof en hout de goedkoopste materialen, die ook veel gebruikt worden. Echter, deze gaan minder lang mee dan steen, zink en polyester. Dit zijn daarentegen weer veel duurdere materialen.

Zo zijn er veel factoren die de prijs van een opbouw op je uitbouw beïnvloeden en het is goed om verschillende opties met elkaar te vergelijken. Vraag ook om advies bij een specialist om de juiste keuzes te maken en de ideale constructie te laten plaatsen die past bij jouw voorkeuren en budget. Vergelijk hierbij ook meerdere specialisten om een goed beeld te krijgen van de verschillen in prijs, mogelijkheden en service.

Hoe gaat een opbouw op een uitbouw bouwen in zijn werk?

Hoewel elk project weer anders verloopt, en er grote verschillen zijn tussen een prefab opbouw en een opbouw op maat, zijn er een aantal stappen die in dit proces doorlopen worden.

1. Constructie controleren

Ten eerste wordt de bestaande constructie bij jouw woning gecontroleerd. Hierbij kan gekeken worden of de bestaande uitbouw stevig genoeg is voor een opbouw, en of de fundering en muren het extra gewicht kunnen dragen zonder extra verstevigd te worden. Bij deze stap kan ook een omgevingsvergunning aangevraagd worden en een architect ingeschakeld worden om het bouwproject goed in kaart te brengen. Waar mogelijk kan de constructie van je uitbouw nog verstevigd worden.

2. Project voorbereiden

Vervolgens kan het project voorbereid worden door middel van een uitgebreide meting en door de dakbedekking en het isolatiemateriaal van de uitbouw te verwijderen. Gedurende deze voorbereiding wordt gelet op de stevigheid van de constructie. Daarnaast wordt een planning gemaakt voor de bouwwerkzaamheden en krijg jij een overzicht van wat er wanneer gaat gebeuren.

3. Dakopbouw plaatsen

Wanneer de opbouw geplaatst wordt op je uitbouw, worden alle onderdelen op de juiste plek gemonteerd. Hierbij werken vakmannen aan de plaatsing van de dakconstructie, wandopbouw en kozijnen. Ook wordt er gewerkt aan het storten van de dekvloer en de beglazing, en er worden zo nodig muren doorgebroken om de verbinding met de rest van het huis te maken.

4. Opbouw afwerken

Als laatste wordt de opbouw zorgvuldig afgewerkt met de juiste isolatiematerialen, gevelbekleding en dakbedekking. Zo wordt jouw dakuitbouw goed geïsoleerd en waterdicht. Is de opbouw klaar? Dan wordt deze altijd nog even uitvoerig gecontroleerd.

Vrijblijvend advies bij Hollandia Dakkapellen

Ben je benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is omtrent een opbouw op de uitbouw van jouw huis? Neem contact met ons op en wij helpen je verder en beantwoorden al jouw vragen. Of ben je geïnteresseerd in een dakkapel plaatsen of juist een zolder dakraam? Ook dan kun je bij ons terecht voor advies en inzicht in de dakkapel prijzen en mogelijkheden. Vraag in dit geval bijvoorbeeld een vrijblijvende offerte bij ons aan en dan geven wij je inzicht in wat er mogelijk is en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bij Hollandia Dakkapellen zijn we onder andere beschikbaar voor dakkapellen in Den Haag en een dakkapel in De Meern. Echter, ook op veel meer andere plekken in Nederland stellen wij onze diensten beschikbaar. Zo kun jij genieten van de ideale dakverbouwing en het gewenste eindresultaat.

Reactie plaatsen