Wat zijn sierlijsten (in relatie tot dakkapellen?)

In  dakkapellenland spreekt men van een sierlijst als het boeideel (de bovenste rand die om het dak heen zit) een extra versiering heeft. Normaal gesproken is het boeideel vlak en tussen de 20 en 30 cm hoog. Boven het boeideel zit dan nog de daktrim die vaak van aluminium (kraal of plat) is of zink (kraal). Er zijn wel kunststof sierlijsten leverbaar maar veel beperkter dan men zou denken.

sierlijsten Sierlijst en boeideel dakkapel

Deze rand noemen wij een boeideel. Heeft het boeideel een versiering dan spreken we van een sierlijst.Kunststof boeidelen

Het probleem bij kunststof boeidelen is namelijk dat sierlijsten vrij kwetsbaar zijn en kunnen zorgen voor extra vuilophoping of druipsporen die op termijn heel lelijk kunnen worden. Een prefab dakkapel die in zijn geheel het dak opgehesen wordt hangt ook in banden en sierlijsten moeten daarom soms achteraf gemonteerd worden. Dit kan extra problemen geven door slechte weersomstandigheden (sierlijst kan niet gelijmd worden bij regen/vocht in de lucht) of de sierlijst wordt beschadigd bij het hijsen.

 

sierlijsten Wat is een sierlijst dakkapellen

sierlijsten Keralit sierlijst dakkapel

Twee voorbeelden van keralit sierlijstenHouten sierlijsten

Consumenten zien op internet vaak hele mooie sierlijsten maar deze zijn meestal van hout gemaakt (zie voorbeeld). Maar dan moet je ook een houten dakkapel nemen met alle nadelen die daar bij horen. Bovendien zijn houten sierlijsten heel duur om te laten maken omdat deze per stuk in een aparte mal gemaakt moeten worden en niet zo heel veel verkocht worden waardoor de stuksprijs heel hoog ligt (ongeveer € 500-1500 per sierlijst per dakkapel!).

Ga door naar: voordelen en nadelen van houten dakkapellen

Houten sierlijst dakkapel

Voorbeeld van een houten sierlijstLaat u goed voorlichten

Denk dus goed na als u kiest voor een sierlijst en laat u goed voorlichten over de mogelijke nadelen en kosten. In de showroom ziet het er wellicht mooi uit maar hoe is dit over 5-10 jaar?

Ga door naar: onderdelen dakkapel

Standaard keralit boeideel

Standaard keralit boeideelGerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen